Mye snø fører til store problemer for dyrene

Rådyr i vinterføre. Foto: Pixabay.com.

Store mengder snø gjør det vanskelig for dyr og mennesker. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer hundeeiere til å ha hunden i bånd for å verne om dyrene.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
S tore snømengder skaper ikke bare problemer for trafikk og folk rundt om i landet. Dyr, og spesielt hjortevilt, sliter med å komme seg frem i terrenget for å finne mat.

Utfordring for dyrene

Flere medier meldte i forrige uke at man måtte tilbake til OL året 1994, for å finne like mye snø på Østlandet i januarmåned. I løpet av et døgn la det seg mer enn en meter med snø på det meste. Med de store mengdene snø, fører dette til at flere dyr trekker ned mot bebyggelsen i jakt etter mat, og kan føre til utfordringer for blant annet trafikken.

Rådyrene sliter i snøføret, og har problemer med fremkommeligheten på tynne bein og klover. Å rømme fra farer, er derfor ikke like lett som når det er bar bakke på sommertid.

 

Innfører båndtvang

Før helgen ble det innført ekstraordinær båndtvang i store deler av Oslo, av hensyn til dyrene. Dette betyr at hunden enten skal være inngjerdet, eller skal gå i bånd, slik at de ikke kan jage eller skade hjortevilt. Den enkelte kommune kan legge egne føringer for båndtvang i sitt område.

Ordinær båndtvang forekommer hvert år i perioden 1. april – 20. august, for å verne om dyrene i forbindelse med hekke- og yngleperioden.

 

Hjelp rådyrene

I 2017, ble det innført et forbud mot å sette ut foringsplasser til hjortevilt, grunnet frykt for spredning av skrantesyken CWD. Ved å unngå foringsplasser og saltsteiner, håper Miljødirektoratet på en mindre risiko for smitte av skrantesyke mellom hjortedyrene.

Selv om det er forbud mot mating av hjortevilt, kan man søke Mattilsynet om dispensasjon til å mate rådyr som trenger ekstra hjelp nå i vinter.

The post Mye snø fører til store problemer for dyrene appeared first on Dyrebeskyttelsen Norge.

Legg igjen en kommentar