Sykdommer

Noen sykdommer/tilstander er allerede behandlet under «Kattehold», men gjentas her da det også er relevant i denne artikkelen.

Først og fremst bør katten gjennomgå en årlig helseundersøkelse hos veterinær, dette for å oppklare problemer og for å oppdage sykdommer tidlig.Katten bør vaksineres mot alvorlige kattesykdommer som chlamydia, kattepest m.m. Ta kontakt med din veterinær for nærmere avklaring av hvilke vaksiner katten skal ha når.

Katter som ikke får ormekur vil ganske sannsynlig får orm i mage og tarm. Dette er veldig ubehagelig for katten, som i tillegg vil bli slapp og tynn. Orm behandles likevel lett uten at man trenger å dra til veterinær(med mindre situasjonen er prekær). Kattunger bør behandles ved 3, 5, 7, og 12 ukers alder, og voksen katt må behandles 4 ganger i året. Tablettene får man reseptfritt på apotek.

Katten er ikke like plaget med tennene som vi mennesker, men noen problemer kan likevel oppstå. Dersom katten spiser mye våtfor kan den få tannstein som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse og at tennene løsner. Man forhindrer tannstein ved å pusse tennene til katten(spesialbørste fås kjøpt hos veterinær/dyrebutikk), og dersom tannstein allerede har oppstått kan den fjernes ved hjelp av tannrenseapparat.

Kattens normaltemperatur er 38,5 grader(det er derfor en katt kjennes så varm og god ut for mennesker, vi har en kroppstemperatur på 37 grader). Endringer i kattens temperatur kan være tegn på sykdom, og veterinær må kontaktes.

En syk katt kan bli dehydrert på grunn av at den ikke tar til seg vått og tørt når den er syk. Det er derfor veldig viktig å få katten til å innta væske når den er syk.

Andre symptomer på sykdom kan være:

  • Plutselig vekttap eller vektøkning
  • Katten drikker mer eller mindre enn vanlig
  • Katten slutter å spise eller spiser mindre enn vanlig
  • Oppkast og/eller diare
  • Tannkjøttet blir hvitt
  • Rennende nese
  • Matt pels/håret faller av
  • Blod i urin eller avføring
  • Pusteproblemer
  • Feber

Veterinær må i slike tilfeller kontaktes.

Noen alvorlige kattesykdommer
Kattekreft kan du lese mer om her.
Kattepest kan du lese mer om her.
FLUTD kan du lese mer om her.

Skader
Det er først og fremst kattunger og katter i nye hjem som skader seg. Det er mye å snuse på, og katters nysgjerrighet er ikke alltid like lett å kontrollere. Huset bør da heller ikke polstres, men noen forhåndsregler kan man ta.

Alle som har hatt katt vet at alle dører og små åpninger er uimotståelige fristelser. Det anbefales derfor at man ikke lar døren til vaskemaskin, oppvaskmaskin, komfyr, tørketrommel, mikrobølgeovn osv. stå åpen over tid, og at man bør ta en rask titt om det ligger en katt i maskinen/apparatet før man slår det på dersom katten har tilgang til rommet. Lokket på toalettet bør alltid være lukket.
Stearinlys på bord er det mange katter som brenner seg på. Det er generelt mye en katt kan skade seg på på et bord(kaffekopper, gafler, glatte duker osv.), slik at det ofte er lurt å lære katten opp til at det er galt å gå på bord.

Potteplanter og duppeditter i vinduer bør settes slik at katten ikke når dem, spesielt hvis man har giftige planter og skarpe gjenstander.

Juletreet er en historie for seg selv. Katter elsker å hoppe på juletrær og gjemme julepynt. Det kan derfor være lurt å stenge katten ute av rommet hvor juletreet står om natten.

7 kommentarer om “Sykdommer”

  1. er sjukdommen smittsom til andre katter, lurer på dette da vi har tenkt å skaffe oss ein ny katt etter at vår gamle katt fekk «fipps»

  2. Fikk meg katt for ikke så lenge siden, han er født i april, og er enna da en kattunge.
    Vi fikk den litt tynn, kom ikke fra et helt rent og ordentlig hjem.
    Han har i de 2-3 siste uken gjort fra seg inne og avføringen som har lignet på diarè.

    Han har lagt på seg siden vi fikk ham, men har gått litt ned igjen. Han har ikke noe blod i avføringen, men drikker lite vann og spiser ikke så mye. Han har spist mus og rotter. Han er heller ikke så leken lengre og er litt asosial.
    Han har fått markur, har klare øyne og det virker ikke som noe er galt. Vi har også glemt av noen få ganger ben fra ribbe, kylling o.l. Og han har greid og hoppe opp på benken og spist litt fra det.
    Hva kan detter være et tegn på?
    Trenger jeg å kontakte veterinær eller kan jeg prøve og gi/forandre noe til kattens kosthold o.l.?

  3. Min katt kaster opp 1-2 ganger i uka. Hun får sånn kattesnack man får kjøpt i hylla under kattematen, på rema tusen. i en lilla boks. katteformet hode. Det er for hårball… Men hvorfor kaster hun opp da??? Det har samme fargen som snacksen.. Skal prøve å ungå å gi henne den.. Men hva kan årsaken til oppkastet være??

  4. Hei:-) Jeg har en kastrert hannkatt på ca 9-10 år. Han har vært veldig frisk og i god form hele livet. Men plutselig en dag så jeg at han hadde fått så veldig oppblåst mage. Jeg tenkte førdt at han hadde blitt tjukk av maten men begynte å lure siden han var som ei stor, hard kule! Jeg så også en hvit mark i baken hans. Da kontaktet jeg dyrlege og fikk en ormekur (litt usikker på hva kuren hetet). Han fikk kuren med det samme. Dette er litt over 1 uke siden men han har fortsatt ikke blitt bedre. Ham blir bare større og større?! Hva ska jeg gjøre??

  5. Hei jeg kar tenk å kjøpe meg en hellig Birma med det viser seg at den har tegn til patella luksulasjon er nå 5mnd vil det gå voksen etter han har blitt voksen?

Legg igjen en kommentar