Stor guide – Hvilken katterase passer til deg?

I denne artikkelen tar vi for oss de ti mest populære katterasene i Norge og vil se nærmere på de forskjellige kvaliteter, personlighet og til hvilket boforhold kattene passer seg best til. Vi vil måle de ulike rasekattene i en skala fra 1-5 innen kategoriene familie, norsk klima, helse, allergivennlighet, stell, inne- eller utekatt.

Alle katter kan rammes av sykdommer så det er ingen raser som kan få topp poeng på denne kategorien. Ingen katter passer til å kun være inne men det er noen katter som egner seg mer til et inneliv enn andre, så her vil det bli skalert med tanke på begrenset utetid for katten. Ønsker du kun en innekatt så kan det være lurt å skaffe seg to katter som kan holde hverandre med selskap når resten av familien er ute på jobb og skole. Pass også på at du generelt liker katterasen, da er sjansen også større for at katten liker deg.

I denne artikkelen vil vi skrive om de mest populære katterasene i Norge om passer deg og dine behov.

Maine Coon

image001

(Foto:Emily 3j Pintrest)

Maine Coon er den største tamme katterasen i verden og er kjent for å være en vennlig kjempe. Rasen kan bli 11kg, men det finnes eksempler hvor rasen har blitt mye tyngre enn det. Maine Coon har et vennlig gemytt og er generelt en sunn og frisk rase. Noen av rasens karakteristikker er dens gaupeører, M-mønsteret i pannen, stor manke og kraftig bygning. Maine Coon er en rase som kommer fra Main i USA. Mange tror den norske skogskatten ble brakt over til Amerika med vikingene og at Maine Coon har utviklet seg videre fra den norske rasen. Katten er også kjent for å prate mye med en særegen ‘Maine Coon stemme’.

Rasen er sosial i sin egen gruppe men er av natur litt skeptiske til ukjente. Dette er en rase som er intelligent og meget lojale til sin familie. Katten er sosial og liker godt å bli kost med men er ikke kjent for å ligge lenge i fanget. Maine Coon er også flinke med barn og hunder. Et annet særtrekk er at katten liker godt å leke med vann så her er det en god idé å ha en tung vannskål som ikke kan tippes.

Maine Coon har en tykk og robust pels med lange hår mellom de store potene som gjør den ideell for kalde vintre i Norge. Den doble pelsen er meget myk og ikke vanskelig å stelle som den kan se ut som. Det holder å børste pelsen et par ganger i uken. Under sommerhalvåret krever pelsen mer stell da rusk lett fester seg i pelsen når den er ute.

Familie: 5/5

Norsk vær: 5/5

Innekatt: 2/5

Ute og inne: 5/5

Helse: 4/5

Stell: 3.5/5

Allergivennlige: 3/5

Perser

image002

(Foto: Greengato)

Perseren er kjent for sitt spesielle utseende med flatt ansikt og en lang, elegant og myk pels. Den korte nesen kan dessverre føre til noen pusteproblemer. Perseren er dårlig til å vaske seg selv så det kreves mye hjelp fra eier. Børst pelsen med stålbørste en gang om dagen er et minstekrav. Gjør man ikke det så blir det fort floker hos Perseren. Rasen passer seg godt som familiekatt da den er rolig og omgjengelig. Katten trives best inne, men trives også ute om det ikke er for kaldt.

Perseren kan få noen helseproblemer som nyresykdom og fortrykket hjertevegg. Dette er ingen slåsskjempe så ikke forvent at katten skal bli en alfakatt i bakgården. Perseren elsker kos og elsker å ligge i fanget til eierne sine, men er dessverre ikke særlig allergivennlige. Ønsker du en kosekatt i familien er dette den perfekte katten, om du har tid til mye stell av pels.

Familie: 5/5

Norsk vær: 2/5

Innekatt: 5/5

Ute og inne: 2/5

Helse: 2.5/5

Stell: 1/5

Allergivennlige: 1/5

Hellig Birma

image003

(Foto: Cat-Types)

Hellig Birma er en katt med en lang og smidig kropp. Den er kjent for sine blå øyne, hvite poter og lange bein. Kattungene er helt hvite og pelsfargen er ikke utviklet før de er 2 år. Hellig Birma er sosial og vennlig mot barn og andre kjæledyr, men kan være skeptisk i møte med fremmede. De liker kos men ikke absolutt hele dagen og har en særegen lyd som høres ut som et ‘boff’ når de sier at det er nok. Katterasen trives som innekatt, men krever en del oppmerksomhet.

Tilbringer den mesteparten av tiden inne må den aktiviseres. Hellig Birma er en av kattene som er minst utsatt for sykdommer og er relativt lettstelt da den kun krever å bli børster et par ganger i uken.

Familie: 5/5

Norsk vær: 3.5/5

Innekatt: 3/5

Ute og inne: 5/5

Helse: 4/5

Stell: 3/5

Allergivennlige: 3/5

Norsk Skogkatt

image004

(Foto: Animalia-life)

Denne robuste og muskuløse norske katten er perfekt egnet til norske værforhold. Med sin dobbelpels og store poter beveger den seg problemfritt i snø. Den har likhetstrekk med Main Coon som også tåler kalde nordlige vintre godt. Katten kan gå som en innekatt men da trenger den muligheter for å klatre høyt, løpe og holdes med mye selskap. Til tross for mye pels så er den lett å stelle. Norsk skogkatt bør børstes hver uke.

Det er en sunn rase men blir ryggen for lang kan dette føre til ryggproblemer. Norsk skogkatt elsker å være ute og jakte og er veldig knyttet til sine eiere. Fungerer perfekt sammen med en familie.

Familie: 5/5

Norsk vær: 5/5

Innekatt: 2/5

Ute og inne:4 /5

Helse: 4/5

Stell: 2/5

Allergivennlige: 3/5

Ragdoll

image005

(Foto: Ragdoll-breeder)

Ragdoll er kjent for å være en rolig katt og navnet som betyr filledokke på engelsk. Ragdoll er en katt som passer ypperlig som en familiekatt fordi den er så rolig og kjælen av natur. Rasen har ikke særlig jaktinstinkt og er litt lat, så den passer ypperlig som en innekatt. Den krever mye oppmerksomhet og er kjent for å ha et meget godt humør.

Får den ikke nok oppmerksomhet og kos så kan den bli nokså masete. Katterasen passer dårlig for de med katteallergi ettersom de fleste katteallergikere reagerer på denne rasen. Katterasen kan være utsatt for nyre, urinsykdommer samt hjerteproblemer. Ragdollen har stor likhet med Hellig Birma utseendemessig fordi den stammer fra rasen.

Familie: 5/5

Norsk vær: 2/5

Innekatt: 5/5

Ute og inne: 2/5

Helse: 2/5

Stell: 3/5

Allergivennlige: 1/5

Siameser

image006

(Foto: Rasekatt)

Siameseren er kjent for å være svært elegant og langbent. Rasen er en av de mest pratsomme og er også kjent for å være intelligente. Energinivået til disse kattene er på topp hele livet. Katten er perfekt for mennesker som ønsker en aktiv katt. I tillegg kommer katten meget godt overens med barn og andre dyr.

Barn vil elske denne katten ettersom den elsker å være med på aktiviteter og leke sammen med barna.

Skal du skaffe deg en Siameser så må du forvente å gå til innkjøp av en del leker og holde den aktiv. Katten er også veldig flink til å underholde seg selv. Katten var tidligere kjent for å bli skjeløyd samt få en knekk på halen men dette skal for det meste være avlet bort nå. Siameseren regnes som å være en sunn katt uten mange sykdommer.

Familie: 4/5

Norsk vær: 2/5

Innekatt: 3/2

Ute og inne: 3/5

Helse: 4/5

Stell: 5/5

Allergivennlige: 2/5

Bengal

image007

(Foto: Royal Canin)

Bengalkatt er en relativt ny rase som oppsto ved en krysning av asiatisk leopardkatt (villkatt) og amerikansk huskatt. Katten kan ha høyt temperament og egner seg derfor ikke spesielt godt med barn. Men ønsker du en bengalkatt til familien så anbefales det å finne en som er av 4. generasjon som vanligvis har et roligere lynne. Katten er meget intelligent og er god til å jakte. Finner Bengaleren ut en aktivitet den syntes er morsom så kan den gjerne holde på med dette hele kvelden.

Katten er meget territoriale og passer ikke godt sammen med andre dyr eller katteraser. Ønsker du likevel å ha den som innekatt så burde bengaleren komme i et par så den ikke kjeder seg. Liker du en aktiv katt så er dette katten for deg. Bengaleren regnes som en av de beste rasene for allergikere. Den korte pelsen er enkel å stelle men må børstes jevnlig.

Familie: 2/5

Norsk vær: 2/5

Innekatt: 1/5

Ute og inne: 4/5

Helse: 3/5

Stell: 4/5

Allergivennlige: 3/5

Britisk korthår

image008

(Foto: biscuitboyscattery)

Dette er en katt som er meget populær i Norge og er kjent for å være svært rolig og avslappet. Britisk korthår blir sjeldent sur men er ikke spesielt glad i å bli båret eller håndtert. Det rolige sinnet passer godt til familier og den liker å følge etter eier å få med seg alt skjer. Selv om det er en rolig katt så har den jaktinstinkt, den passer derfor godt for hjem som lar katten spasere fritt inn og ut. Rasen er tålmodig og er flink til å underholde seg selv når den er alene

Selv om katten har kort pels så tåler den kulde godt men liker å ligge ved lune steder eller kose seg ved peisen. Et utrolig godt valg om du ønsker et nytt familiemedlem.

Familie: 5/5

Norsk vær: 4/5

Innekatt: 4/5

Ute og inne: 5/5

Helse: 4/5

Stell:

Allergivennlige: 2/5

Sibirkatt

image009

(Foto: carillocat)

Sibirkatten er en robust og stor katt som passer helt perfekt til Norsk vær med sin dobbel pels. Noe som er unikt med Sibirkatten er at katterfaren tar del i oppdragelse. Katten liker seg godt i flokk og passer bra i familier med barn. Det kan også være lurt å gå til innkjøp av to katter hvis man ønsker seg en Sibirkatt så den har noen å leke med når resten av familien ikke er hjemme.

Noe som også skiller Sibirkatten fra andre er at den gir respons når man roper på navnet deres, noe som er mer vanlig hos hunder. Rasen skal være allergivennlig, men husk at det er individuelt om man reagerer på en katterase. Rasen har også få typiske sykdommer.

Familie: 5/5

Norsk vær: 5/5

Innekatt: 3/5

Ute og inne: 5/5

Helse: 4/5

Stell: 3/5

Allergivennlige: 5/5

Orientalsk korthår

image010

(Foto: Rasekatter)

Ønsker du et skikkelig kosedyr så finner du den hos den her. Denne rasen er kjent for å være svært kosete og trives ikke godt alene. Den er også kjent for å ha en personlighet som en kattunge hele livet hvor den kan leke uten å bli lei. Orientalsk Korthår finner seg ofte en favorittleke som den kan leke med ut livet. Katten trives veldig godt sammen med barn, kanskje fordi den ser likhetstrekk med sin egen personlighet? Rasen er Slank, atletisk og skal være med på alt som skjer. De er veldig gode til å stelle og vaske seg selv så pelsstell blir en minimal affære. Har du barn som har lyst på katt så passer denne katten veldig godt.

Den kan være litt hundeaktig i oppførselen ettersom den ønsker å være med på alt. Orientalsk korthår er veldig pratsomme og spesielt når de har det godt. Mye prat betyr at de er storfornøyd. Orientalske raser er ikke spesiell allergivennlige så sjekk om noen i familien er allergiske før du går til innkjøp av denne rasen. Rasen fungerer bra som en innekatt så lenge den får nok leker og ikke er mye alene. Kattens er ekstremt sensitiv ovenfor parasitt-midler, vaksiner og bedøvelser så sjekk nøye opp med dyrlege før du eventuelt gir den flottmiddel eller andre typer midler.

Familie: 5/5

Norsk vær: 2/5

Innekatt: 5/5

Ute og inne: 3/5

Helse: 3/5

Stell: 5/5

Allergivennlige: 1/5

Oppsummering av katteguiden

Det er lurt å ta seg litt tid til å studere de forskjellige rasenes behov før man går til innkjøp av en katt. Er man usikker så er et godt valg og se etter en voksen katt som trenger et nytt hjem. Da får man se hvordan personlighet katten har i voksen alder og slipper overraskelser. Det er utrolig mange katter i Norge som venter på et nytt og kjærlig hjem.

Har du bestemt deg for å skaffe deg en katt må du også være forberedt og ha det rette utstyret før katten er i hus, Toalett, leker, mat, matskål, seng, bur, børster osv må man ha. Ønsker du å spare penger så kan man finne utallige tilbud på nett.

På sider som www.saleduck.no finner man mange rabatter og tilbud på mange dyrebutikker. Det trenger ikke være mer dyrt enn nødvending å skaffe seg katt. Det som er helt sikkert er at du kommer til å få en utrolig stor glede av å få en katt i hus som vil vise deg kjærlighet og knytte sterke bånd med deg.

7 kommentarer om “Stor guide – Hvilken katterase passer til deg?”

  1. Hei! Trenger litt hjelp i denne jungelen av katteraser. Jeg har veldig lyst på en katt, er oppvokst med en skogskatt. Hvilken katterase ville trives i båt? Vi har en 30 fots båt som vi bruker nesten hver helg i sommermånedene (innsjø så lite bølger).

  2. Ingrid! Du må få deg en skipskatt! De har en ekstra tå på poten for å holde balansen på båten, og er lite utsatt for sykdommer.

  3. Jeg har hatt siameser, liker at den er intigent,og prater.leker. jeg lurer på noe,sånn i ettertid.. men,tar rasen avstand fra onde mennesker

  4. Ingunn ; det er det dummeste jeg har hørt. Skipskatt er ingen rase. Det er en feil. Alle raser kan være en såkalt skipskatt,altså være født med en ekstra klo

  5. Skipskatt er ikke en egen rase, men en betegnelse på katter med ekstra tær. Det ses oftest hos rasen Maine Coon, skogskatt og en amerikansk rase som heter Pixie Bob, men er ganske vanlig blant vanlige huskatter også. Det er en arvelig feilkoding i genene som fører til dette.

Legg igjen en kommentar