Dyrevennlig 17. mai
  1. mai er én av våre største festdager, enten du er liten eller stor. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan du sikre at dette blir en bra festdag for familiedyret ditt også.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide. Foto: Pixabay.
D et er få land som kan måle seg med vår måte å feire nasjonaldagen på. Med barnetog, korpsmusikk, parader og en kongefamilie som bruker store deler av dagen på å hilse på folket, er 17-mai-feiringen en dag mange av oss gleder oss til. Det betyr imidlertid ikke at dyrene har samme utbytte av dagen som oss. Tar man litt hensyn, kan man imidlertid gjøre nasjonaldagen trivelig for dyrene våre også.

 

Må Fido være med?

Å se på barnetog og korps er en vanlig tradisjon blant mange nordmenn. Mange tar også med seg sin firbente bestevenn, men er dette så lurt?

Ikke alle hunder takler store folkemengder, støy og stresset 17. mai medfører. Bor du i tillegg i en av storbyene, vil det være ganske store mengder med mennesker på en og samme plass. Husk at hunder har bedre luktesans og hørsel enn det vi mennesker har, og spesielt unge hunder kan bli stresset og engstelige i slike situasjoner. Er du uheldig, kan hunden utvikle angst, som kan være vanskelig å trene vekk i ettertid.

Hvis hunden din klarer å være alene hjemme, kan det være bedre å la Fido ligge hjemme og kose seg med en godbit eller to, mens dere er ute og ser på barnetoget. Er den ikke vant med å være alene hjemme, må du ordne med selskap til den, eller bli hjemme.

 

Tenk på støynivået

Korps, russ og generelt feststemte mennesker, produserer et høyt støynivå som ikke alle dyr takler. Har du dyr som er skvetne for høye lyder, bør man ta noen forhåndsregler før man drar ut av døra. Tenk også over alkoholinntaket denne dagen hvis du er dyreeier. Noen dyr kan bli usikre og reagere på fulle mennesker.

Gårdsdyr bør, om mulig, tas med inn i stall/låve eller lignende dersom det er mye støy i nærmiljøet.

Det kan være lurt å holde katten innendørs denne dagen, hvis du bor i et område som kommer til å få besøk av musikkorps og tog. Lukk gjerne igjen vinduer, trekk for gardiner og invester i litt ekstra kos og omsorg før du drar. ID-merk familiedyret ditt. Slik blir dere lettere gjenforent hvis dyret klarer å stikke av.

 

Forbud mot heliumballonger og miljøvennlig feiring

Minst 29 kommuner har i år gått inn for et forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen. Dette er 26 flere kommuner enn i fjor, som er en svært positiv utvikling for både dyrene og miljøet. Årsaken til forbudet kommer både av at helium er en edelgass og en begrenset ressurs vi ikke bør sløse, og av at heliumballonger på avveie utgjør en fare for både miljø og dyr. En ballong på avveie kan fare over lange distanser.

Mange samler seg rundt om i parker på 17. mai for å spise og drikke god mat i godt lag. Vær flink til å rydde opp etter deg og bruk søppelkassene som er satt ut. Ha eventuelt med deg en ekstra pose til søppel, inntil du finner en søppelkasse.

Husk at søppel og avfall kan ende opp i magen til dyr. Spesielt fugler er utsatt for dette, og mange fugler dør etter å ha blitt kvalt av spesielt plastavfall.

 

Med disse tipsene i bakhånd, ønsker Dyrebeskyttelsen Norge alle en god 17. mai-feiring.

Gratulerer med dagen!

The post Dyrevennlig 17. mai-feiring appeared first on Dyrebeskyttelsen Norge.