Dyr og nyttårsfeiring

Fyrverkeri til sak om dyr på nyttårsaften

Nyttårsfeiringen kan være en sann plage for både mennesker og dyr. Tar du visse forholdsregler, kan feiringen inn til det nye året bli litt mindre smertefull for deg og familiedyret ditt.

Tekst: Åse-Helene Koch Munkli, praktikant Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Pixabay.
I Norge er det kun tillatt å fyre opp fyrverkeri mellom klokken 18:00 nyttårsaften og 02.00 1. nyttårsdag. Dessverre er det veldig mange som synder på akkurat dette, og mange dyreeiere opplever fyrverkeri både i uken før nyttårsaften og i flere uker etter at vi har kommet inn i det nye året. Ved å følge noen enkle tips og råd, kan man kanskje klare å gjøre denne perioden enklere for deg og dyret ditt.

I forkant av nyttårsaften

I god tid før nyttårsaften går det i mange tilfeller an å trene hunden og andre dyr til å i større grad akseptere fyrverkeri. Dette kan blant annet gjøres ved å trene ved hjelp av lydfiler, som du finner på CV eller i denne lenken. Start med veldig lavt volum (dyr har ofte mye bedre hørsel enn oss mennesker) og øk sakte og gradvis etter hvert som dyret venner seg til lydene. Gjør gjerne noe aktivt med dyret ditt mens du spiller av lydene – som lek eller hjernetrim, slik at dyret ditt opplever dette som en mest mulig normal situasjon. Det er lurt å starte lydtrening så tidlig som mulig, og dette kan gjøres i løpet av hele året.
Videre kan Adaptil ha god effekt på en del hunder og Feliway på katter. Dette er syntetiske feromoner som skal etterligne de feromonene hunde-/kattemor skiller ut for å roe ned valpene/kattungene. Dette bør man starte med så tidlig som mulig, og gjerne minst tre uker før nyttårsaften. Begge preparatene kan kjøpes reseptfritt på apotek, dyrebutikker og dyreklinikker. De siste årene har det også blitt utviklet dekken og klesplagg for dyr som inneholder avslappende feromoner – hør med butikkene/klinikkene for råd.
Hvis du har et dyr som er veldig engstelig og som trenger mer hjelp enn lydtrening og feromoner, kan medisinering være aktuelt. Det finnes flere ulike produkter på markedet, som kan ha god effekt på ditt dyret uten å gjøre det døsig. Medisiner fås kun gjennom veterinæren, så rådfør deg med din veterinær i god tid før nyttårsaften.

På nyttårsaften

Punktene under omhandler i stor grad hunder, men kan i de fleste tilfeller gjelde andre dyrearter også.
  • Det viktigste av alt: ikke la dyrene være hjemme alene om du har et dyr som reagerer på fyrverkeri. En eventuell frykt vil kun forsterkes om den er alene hjemme og redd.
  • Gå en lang og god tur med hunden på dagtid. Gå gjerne en god tur i dagene før nyttårsaften også. Husk å ha hunden i bånd hele turen, da folk kan skyte opp raketter i dagene før og etter nyttårsaften.
  • Ikke la katter, kaniner, hunder og andre dyr gå løse utendørs på nyttårsaften. De kan bli redde av fyrverkeriet og det er viktig å skåne dem også tidligere på nyttårsaften. Mange mennesker skyter dessverre opp raketter i tid og utide, selv om det kun er lov på angitt tidspunkt på nyttårsaften. Dyr som blir skremt og stikker utendørs kan løpe og gjemme seg, gå seg bort, skade seg eller risikere å dø av skrekk. Redde dyr kan løpe langt.
  • Ikke ta med hunden eller andre dyr med ut for å se på fyrverkeri. Selv om hunden ikke nødvendigvis blir kjemperedd for fyrverkeriet, er det en påkjenning for øret og hørselen til dyret.
  • Mange hunder synes det er fint med et gjemmested når det blir skummelt, hvor de kan legge seg og ha en trygg plass. Her er det viktig at de får være helt uforstyrret. La hunden selv bestemme hvor den har det tryggest og la den være der. Kom etter, sitt i nærheten og vær til stede for hunden din slik den har behov for.
  • Gi gjerne hunden din mat i god tid før midnatt. Er hunden mett slapper den bedre av. Jobb gjerne med litt mentaltrening i forkant av feiringen – har den fått bruke seg litt vil den være mer sliten og slappe bedre av. Ha tyggeben eller leker lett tilgjengelig.
  • Trekk for gardiner eller vær i et rom uten vinduer, da mange hunder reagerer på lysglimt fra fyrverkeri.
  • Ha på TV, musikk eller radio. Sett gjerne på dette flere steder og i ulike rom. Dette virker bedre enn om det kun kommer lyd fra en kilde og kan maskere litt av støyen fra fyrverkeriet.
Det er greit å trøste dyret ditt når den er redd. Dette vil ikke forsterke frykten til dyret, men kan hjelpe den med å takle de vonde følelsene den opplever. Vær rolig, naturlig og behersket og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet. Opptrer du imidlertid unaturlig og stressende kan hunden din respondere på dette og tolke det som om det er farlig allikevel.

The post Dyr og nyttårsfeiring appeared first on Dyrebeskyttelsen Norge.

Legg igjen en kommentar