Gårdsnøkkelen
Det er mange detaljer som må være på plass på en gård for at dyrene skal ha det bra. Bonden er den som kjenner disse detaljene. At det ofte kun er én person som kjenner disse gjør det hele svært sårbart, og
dyrevelferden utsettes for en stor risiko når bonden av en eller annen grunn uteblir. Det være seg fysisk eller mentalt. Her så Norsk Dyreomsorg et enormt behov for å finne en trygg måte å yte bistand til bønder som har havnet i en situasjon hvor noen må steppe inn og overta ansvaret for dyrene for en periode.
Gårdsnøkkelen er et dokument som blant annet omhandler alle detaljene som har med dyredriften på gården å gjøre. Dette betyr at dersom bonden ikke kan utføre jobben sin, kan en annen person raskt komme inn og overta for den perioden det trengs – samtidig som dyrevelferden og omsorgen for dyrene blir ivaretatt.
Det er per i dag få tilbud om en slik type akutt beredskap i Norge for bønder og produksjonsdyr. Ved å ha en gardsnøkkel kan bonden, og dermed også dyrene, ha tilgang på beredskap med praktisk erfaring 24/7. Gårdsnøkkelen inneholder også alt om gårdens driftsopplegg og tekniske installasjoner, og kan sies å være oppskriften på hele gårdsenheten. Dette gir bonden vissheten og tryggheten om at driften og dyrene er ivaretatt dersom noe har skjedd med han/hun.
For en bonde som ikke selv kan utføre jobben sin, vil det være svært betryggende å vite at drifta går sin vante gang på gården mens han/hun er borte. For å kunne hindre driftsstopp og økonomisk tap i driftsenheten, er gårdsnøkkelen nettopp det; nøkkelen. Ettersom hver driftsenhet er unik med store forskjeller på dyrehold, driftsopplegg og tekniske installasjoner gir gardsnøkkelen bonden en enorm forsikring om at gården blir ivaretatt uansett.
Forbedre dyrevelferden
At et land som Norge i gjennomsnitt har én dyretragedie i uken, forteller oss at vi har en jobb å gjøre for å bedre sikre livskvaliteten til dyr som står i produksjon her i landet. Norsk Dyreomsorg kaller seg selv en «sparringspartner for å sikre beredskap». Dette betyr blant annet at de kommer på gårdbesøk og skaper et forhold til bøndene som velger å bli medlem. De skal altså ikke fungere som et tilsyn, men ønsker å avdekke eventuelle forbedringspotensial innen dyrevelferd i hver enkelt bestand.
Per i dag er det bonden selv som gjør en egenrevisjon av sitt arbeid med dyrevelferd, og det er svært lite og kun sporadisk kontroll av dette. «Dette systemet er ikke tilfredsstillende for å sikre god dyrevelferd, noe antall dyretragedier forteller oss», sier Stein Ivar.
Ved å besøke bonden og hjelpe til med å få på plass rutiner som gir god og forutsigbar dyrevelferd, håper Norsk Dyreomsorg å kunne forhindre at ting bygger seg opp over tid. Rutiner og gårdsnøkkelen gjør det mulig for dem å kunne bidra praktisk på kort varsel ved uforutsette hendelser.
Et landbruk i stadig endring
Det har vært enorme strukturelle endringer i landbruket de siste tiårene. Bøndene som står midt oppi dette, møter på mange utfordringer. De skal sette seg inn i nye ting og tilpasse driften til nye retningslinjer og instrukser. Enhetene blir færre og større, og det er svært vanskelig å klare seg som bonde i Norge i dag uten å gjøre store og økonomisk krevende investeringer.
Mange opplever at naboer avvikler driften av gården, samtidig som de selv kjemper hardt for å holde sin egen gård i gang. Dette er gårder som har vært i familien i mange generasjoner, og det er ikke vanskelig å forstå at det å befinne seg i en slik situasjon er svært krevende. Endringer i økonomiske rammebetingelser og en høy grad av usikkerhet knyttet til framtiden vil i våre dager være med på å prege en bondes liv. I tillegg har de faktorer som dårlig vær, høyt arbeidspress og økonomiske bekymringer som gjør hverdagen deres utfordrende. Det er ikke vanskelig å forstå at det å stå i dette alene, kan føles svært tungt.
En helseundersøkelse gjort på bønder i Nord-Trøndelag viser at det er behov for forebyggende arbeid innen psykisk helse hos bønder i landbruksnæringen. Helsevesenet bør ta dette på alvor, og utformingen av fremtidig landbrukspolitikk må ta høyde for at bøndene skal ha gode arbeidskår og forutsigbare støtteordninger ved sykdom. Stein Ivar understreker at det finnes mye god dyrevelferd der ute, men at dyretragediene som regel tar fokuset vekk fra mye av det som er bra.
Veien videre
1.september passerte Norsk Dyreomsorg 20 medlemmer. Målet er å passere 50 driftsenheter innen nyttår. Én av utfordringene de har møtt på, er det at noen bønder vegrer seg for å ta kontakt. «Og ofte vil de som vegrer seg mest også være nettopp de som trenger en slik type støtte og tjenester aller mest», forklarer Stein Ivar.
Organisasjonen er her for bøndene, og for å lette litt av børen fra deres skuldre. Rett og slett prøve å gi dem følelsen av at de har noen å samarbeide med, og at de ikke står alene. Har bonden det bra, så har dyra det bra!