Noen sykdommer/tilstander er allerede behandlet under «Kattehold», men gjentas her da det også er relevant i denne artikkelen.

Først og fremst bør katten gjennomgå en årlig helseundersøkelse hos veterinær, dette for å oppklare problemer og for å oppdage sykdommer tidlig.Katten bør vaksineres mot alvorlige kattesykdommer som chlamydia, kattepest m.m. Ta kontakt med din veterinær for nærmere avklaring av hvilke vaksiner katten skal ha når.

Katter som ikke får ormekur vil ganske sannsynlig får orm i mage og tarm. Dette er veldig ubehagelig for katten, som i tillegg vil bli slapp og tynn. Orm behandles likevel lett uten at man trenger å dra til veterinær(med mindre situasjonen er prekær). Kattunger bør behandles ved 3, 5, 7, og 12 ukers alder, og voksen katt må behandles 4 ganger i året. Tablettene får man reseptfritt på apotek.

Katten er ikke like plaget med tennene som vi mennesker, men noen problemer kan likevel oppstå. Dersom katten spiser mye våtfor kan den få tannstein som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse og at tennene løsner. Man forhindrer tannstein ved å pusse tennene til katten(spesialbørste fås kjøpt hos veterinær/dyrebutikk), og dersom tannstein allerede har oppstått kan den fjernes ved hjelp av tannrenseapparat.

Kattens normaltemperatur er 38,5 grader(det er derfor en katt kjennes så varm og god ut for mennesker, vi har en kroppstemperatur på 37 grader). Endringer i kattens temperatur kan være tegn på sykdom, og veterinær må kontaktes.

En syk katt kan bli dehydrert på grunn av at den ikke tar til seg vått og tørt når den er syk. Det er derfor veldig viktig å få katten til å innta væske når den er syk.

Andre symptomer på sykdom kan være:

  • Plutselig vekttap eller vektøkning
  • Katten drikker mer eller mindre enn vanlig
  • Katten slutter å spise eller spiser mindre enn vanlig
  • Oppkast og/eller diare
  • Tannkjøttet blir hvitt
  • Rennende nese
  • Matt pels/håret faller av
  • Blod i urin eller avføring
  • Pusteproblemer
  • Feber

Veterinær må i slike tilfeller kontaktes.

Noen alvorlige kattesykdommer
Kattekreft kan du lese mer om her.
Kattepest kan du lese mer om her.
FLUTD kan du lese mer om her.

Skader
Det er først og fremst kattunger og katter i nye hjem som skader seg. Det er mye å snuse på, og katters nysgjerrighet er ikke alltid like lett å kontrollere. Huset bør da heller ikke polstres, men noen forhåndsregler kan man ta.

Alle som har hatt katt vet at alle dører og små åpninger er uimotståelige fristelser. Det anbefales derfor at man ikke lar døren til vaskemaskin, oppvaskmaskin, komfyr, tørketrommel, mikrobølgeovn osv. stå åpen over tid, og at man bør ta en rask titt om det ligger en katt i maskinen/apparatet før man slår det på dersom katten har tilgang til rommet. Lokket på toalettet bør alltid være lukket.
Stearinlys på bord er det mange katter som brenner seg på. Det er generelt mye en katt kan skade seg på på et bord(kaffekopper, gafler, glatte duker osv.), slik at det ofte er lurt å lære katten opp til at det er galt å gå på bord.

Potteplanter og duppeditter i vinduer bør settes slik at katten ikke når dem, spesielt hvis man har giftige planter og skarpe gjenstander.

Juletreet er en historie for seg selv. Katter elsker å hoppe på juletrær og gjemme julepynt. Det kan derfor være lurt å stenge katten ute av rommet hvor juletreet står om natten.