En katt har forskjellige ernæringsmessige behov i ulike livsfaser. Stikkordet er balansert kost, men korrekt sammensetning for en voksen katt er ikke det samme som korrekt sammensetning for en kattunge. Eldre katter har spesielle behov, og det samme har katter som er steriliserte og katter som er kastrerte.

Kattunger bør fores med et for som er tilpasset kattunger, og dette bør de få fra de er ca 6-7 måneder gamle. I vekstfasen trenger katten mye kalsium, magnesium (ikke for mye, dette kan gi urinveisproblemer), fosfor, samt forhøyet innhold av oppløselige vitaminer.

Fra naturen sin side er ville katter kjøttetere (og fanger derfor mus..). Kjøtt er rikholdig på protein, og voksne katter må derfor ha et kosthold som imiterer kostholdet de ville hatt i naturen, altså mye protein. Kjøtt er som nevnt rikt på protein, men fisk er også bra. Videre er det slik at katter har lett for å få mangel på to aminosyrer, taurin og arginin. Foret må altså inneholde disse to aminosyrene.

Innekatter er mindre aktive enn utekatter, og dette må hensyntas i foringen. De har lett for å bli smålubne (man blir gjerne feit av å ligge på sofaen og spise hele dagen) og er mer utsatte for urinveisproblemer og mageproblemer. Innekatter med mye pels får også lettere hårballer enn utekatter. Man får kjøpt spesialfor for innekatter som er tilpasset deres behov på dyrebutikker. Det anbefales å gi innekatter slikt for, da det inneholder mindre energi.

Eldre katter er mer utsatt for en del av de samme problemene som innekatter. Stoffskiftet endrer seg, fordøyelsen blir dårligere og den er ikke like aktiv som før. Den har da lettere for å bli overvektig, og et like høyt fosforinntak som tidligere kan medføre nyreproblemer. For tilpasset eldre katter fås også kjøpt på dyrebutikker.

Steriliserte og kastrerte katter har lettere for å utvikle FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease), og også disse har lettere for å få problemer med overvekt. De trenger mindre energi, og bør fores med et spesialtilpasset for. En korrekt mineralbalanse forhindrer også urinstein.