Katteraser med blå øyne

Blå øyne hos katter er et slående trekk som ofte er ettertraktet. Dette sjarmerende trekket kan forekomme i flere raser, enten som en standard eller som en mer tilfeldig egenskap. Her er noen katteraser som er kjent for å ha blå øyne:

 1. Siameser: Siamesere er kanskje en av de mest kjente katterasene med blå øyne. Øynene deres er typisk en intens, levende blå. Denne rasen har et markert fargepunkt-mønster, noe som betyr at kroppen er lysere, mens ansiktet, ørene, potene og halen (punktene) er mørkere.
 2. Himalaya: Himalaya-katten er en krysning mellom Siameser og Perser, og arver de blå øynene fra sin Siamese arv. De har også fargepunkt-pelsen og den lange, luksuriøse pelsen til en Perser.
 3. Ragdoll: Ragdolls er kjent for sine store, strålende blå øyne og deres store, muskuløse kropper. Øynenes intensitet kan variere, men de er alltid blå.
 4. Birma: Birmakatter har ofte dypblå øyne og en mellomlang silkeaktig pels. Lik Himalaya og Siameser, har de også fargepunkt-mønster.
 5. Ojos Azules: Denne sjeldne rasen er kjent for sine dype blå øyne som kan oppstå selv med ikke-fargepunkt pels. «Ojos Azules» betyr «blå øyne» på spansk, og denne rasen kan ha et bredt spekter av pelsfarger.
 6. Tonkinese: Tonkinese, en blanding mellom Burmeser og Siameser, kan ha blå eller akvamarin øyne, avhengig av genetikk og pelsfarge.
 7. Balineser: Balineseren er i hovedsak en langhåret Siameser og har arvet de intense blå øynene. De har en slank, muskuløs kropp og en karakteristisk fargepunkt-pels.
 8. Turkish Van: Selv om ikke alle Turkish Van har blå øyne (noen har ravfargede, noen har ett blått og ett ravfarget øye), er de kjent for å ha blå øyne, spesielt de med helt hvit pels.
 9. Sphynx: Noen Sphynx-katter kan ha blå øyne, spesielt de som har fargepunkt-genet.
 10. Neva Masquerade: Dette er en fargepunkt-variant av Sibirsk katt og har liknende egenskaper, inkludert de mulige blå øynene.

Det er viktig å merke seg at blå øyne hos katter ofte er knyttet til fargepunkt-genet, men det finnes unntak. Uansett rase, er katter med blå øyne sjarmerende og slående dyr som tiltrekker seg beundring fra mange katteentusiaster.

Hos hvilke raser er blå øyne en del av rasestandarden?

Blå øyne er en fremtredende trekk og en del av rasestandarden for flere katteraser. Her er noen av rasene hvor blå øyne ikke bare er vanlig, men også et ønsket trekk i henhold til rasestandardene:

 1. Siameser: Siamesere er kanskje den mest kjente rasen med blå øyne. Øynene skal være av en levende, klar blå farge. Siamesere har også et distinkt fargepunkt-mønster som er en viktig del av rasestandarden.
 2. Himalaya: Denne rasen er en krysning mellom Siameser og Perser og har arvet de blå øynene fra sin Siamesiske arv. Himalaya-katter har også fargepunkter og lange, luksuriøse pels.
 3. Ragdoll: Ragdolls er kjent for sine store, vakre blå øyne. Rasestandarden krever at øynene skal være blå, med en preferanse for en dypere blåfarge.
 4. Birma: Også kjent som «Hellig Birma», denne rasen har alltid blå øyne som en del av sin standard. De har en mellomlang silkeaktig pels og fargepunkter liknende Siamesere og Himalaya.
 5. Tonkinese: Selv om Tonkinese kan ha varierende øyefarger basert på deres pelsfarge, inkluderer rasestandarden blå eller akvamarinfargede øyne, spesielt hos de med fargepunkt-mønster.
 6. Ojos Azules: Denne sjeldne rasen er kjent for sine dype, strålende blå øyne. Interessant nok, Ojos Azules kan ha et bredt spekter av pelsfarger, men de blå øynene er en konstant og essensiell del av rasestandarden.
 7. Neva Masquerade: Dette er en fargepunkt-variant av Sibirsk katt og har lignende egenskaper inkludert de blå øynene som er en viktig del av rasestandarden.

Er katter med blå øyne populære å stille ut?

Katter med blå øyne er ofte populære i utstillingsmiljøer. Dette skyldes flere grunner:

 1. Estetisk appell: Blå øyne er et slående trekk som kan gi en ekstra estetisk appell til katten. I en utstillingssammenheng, hvor katter blir vurdert basert på deres skjønnhet og hvor godt de oppfyller rasestandarden, kan katter med særegne og vakre øyne skille seg ut.
 2. Sjeldenhet: Selv om blå øyne er mer vanlig i visse raser, er det likevel en relativt sjelden egenskap i den generelle kattepopulasjonen. Denne sjeldenheten kan gjøre katter med blå øyne mer ønskelige og oppsiktsvekkende i utstillinger.
 3. Rasestandarder: For visse raser, som Siamesere, Ragdolls, og Himalaya, er blå øyne en del av rasestandarden. For disse rasene er ikke bare tilstedeværelsen av blå øyne viktig, men også øynenes fargeintensitet og klarhet. Katter som har den ideelle øyefargen for sin rase, vil ofte gjøre det godt på utstillinger.
 4. Generell popularitet: Katteraser som naturlig har blå øyne, som Siameser og Ragdoll, er ofte populære både blant katteeiere og i utstillingsringen. Deres popularitet kan delvis tilskrives deres vakre øyne.

Det er imidlertid viktig å merke seg at suksess i katteutstillinger ikke bare avhenger av en enkelt egenskap som øyefarge. Det inkluderer også kattens generelle helse, temperament, pelskvalitet, og hvor godt den oppfyller den spesifikke rasestandarden. En godt avrundet katt med et godt temperament, god helse og som møter alle aspekter av rasestandarden vil ofte gjøre det godt i utstillinger, uavhengig av øyefarge.

Har katter med blå øyne noen spesielle problemer?

Blå øyne hos katter er vanligvis ikke forbundet med helseproblemer i seg selv, men det er noen forhold og hensyn som er verdt å merke seg:

 1. Genetisk kobling til døvhet: Det er en kjent genetisk kobling mellom hvit pels, blå øyne og medfødt døvhet, spesielt hos katter med helt hvit pels. Dette er forårsaket av et gen som påvirker pigmentcellene i øret, noe som kan føre til døvhet. Ikke alle hvite katter med blå øyne er døve, men forekomsten er høyere, spesielt hos de med to blå øyne.
 2. Redusert syn i lav belysning: Det har vært spekulasjoner om at katter med blå øyne kan se dårligere i lav belysning sammenlignet med katter med mørkere øyne. Dette skyldes potensielt hvordan farger og lys absorberes og reflekteres i øyet. Imidlertid er det lite konkret bevis for dette, og de fleste katter, uavhengig av øyefarge, har utmerket nattsyn.
 3. Sjeldne helseproblemer knyttet til spesifikke raser: Noen raser som naturlig har blå øyne, som Siamesere og Himalaya, kan være predisponert for visse genetiske helseproblemer. Dette er ikke direkte relatert til øyefargen, men heller til genetikken til rasen generelt. For eksempel, Siamesere kan være mer utsatt for tannproblemer, luftveissykdommer og hjerteproblemer.
 4. Øyeproblemer: Selv om det ikke er direkte knyttet til blå øyne, er alle katter utsatt for øyeproblemer som konjunktivitt, katarakter og glaukom. Regelmessig sjekk av øynene for tegn på problemer er en viktig del av omsorgen for enhver katt.

Det er viktig å merke seg at mange katter med blå øyne lever helt sunne og lykkelige liv. Døvhet og andre problemer er ikke garantert, men det er noe man bør være oppmerksom på, spesielt ved adoptering eller kjøp av en hvit katt med blå øyne. Regelmessige veterinærbesøk er avgjørende for å overvåke og opprettholde helsen til alle katter, uansett øyefarge.

Legg igjen en kommentar