En katt som egner seg som innekatt vil ofte ha visse kjennetegn og trekk som passer godt til et liv innenfor hjemmets fire vegger. Her er noen viktige egenskaper som kjennetegner en god innekatt:

 1. Rolig temperament: Katter som er naturlig rolige og avslappede har en tendens til å tilpasse seg bedre til livet innendørs. De er ofte mer fornøyde med å slappe av og observere omgivelsene, i stedet for å konstant søke etter nye eventyr.
 2. Tilpasningsdyktig: En god innekatt tilpasser seg lett til endringer i sitt miljø og rutiner. De er ofte fleksible og kan finne glede og underholdning i hjemmet uten å føle behovet for å utforske det ytre miljøet.
 3. Sosial og kjærlig: Katter som søker menneskelig selskap og interaksjon trives godt innendørs, da de ofte får mer oppmerksomhet og sosialt samvær i et hjemmemiljø. Disse kattene liker å leke, kose og være nær sine menneskelige familiemedlemmer.
 4. Lavt til moderat aktivitetsnivå: Mens alle katter trenger en viss mengde fysisk aktivitet, er katter med et naturlig lavere energinivå ofte mer tilfredse med å leve et roligere liv innendørs. Disse kattene er fornøyde med leker og aktiviteter som kan utføres i hjemmet.
 5. God helse: Noen katteraser har genetiske predisposisjoner for visse helseproblemer som kan gjøre dem mer egnet for et beskyttet innemiljø hvor de kan overvåkes og pleies nøye.
 6. Selvstendig: Selv om katter generelt er kjent for sin uavhengighet, er noen katter spesielt gode til å underholde seg selv og finne måter å være aktive på uten å kreve kontinuerlig oppmerksomhet fra sine eiere.
 7. Lav jaktlyst: Katter med lavere jaktinstinkt kan være mer tilbøyelige til å være fornøyde innendørs, da de ikke kontinuerlig søker etter bytte eller føler behovet for å patruljere og beskytte sitt territorium.

Det er viktig å merke seg at individuell personlighet kan variere betydelig, selv innenfor samme rase. Derfor er det viktig å vurdere den enkelte kattens personlighet og behov når du skal velge rase. Selv om en katt viser trekkene ovenfor, er det viktig å sørge for et beriket miljø med nok leker, klatrestativer, og interaktive aktiviteter for å fremme fysisk og mental stimulering. Regelrett veterinærpleie, godt kosthold og kjærlig oppmerksomhet er også essensielt for å sikre at en innekatt lever et sunt og lykkelig liv.

10 katteraser som ofte holdes som innekatter

Disse katterasene har alle unike egenskaper som kan gjøre dem til gode innekatter, men individuell personlighet og behov vil variere. Uansett hvilken rase du velger, er det viktig å gi en innekatt nok mental og fysisk stimulering, kjærlighet og omsorg for å sikre et lykkelig og sunt liv.

Norsk Skogkatt

Norsk Skogkatt - innekatt

Norsk Skogkatt er en stolt representant for Norge, kjent for sin robuste bygning og luftige, vannavstøtende pels. Denne rasen trives godt i det norske klimaet og kan tilpasse seg godt som innekatt. Norsk Skogkatt har et eventyrlig temperament og elsker å utforske, så et innemiljø med nok stimuli og klatremuligheter er ideelt. De er sosiale, intelligente og lekne, og knytter seg ofte sterkt til sine menneskelige familier. Den tykke pelsen krever regelmessig stell for å unngå floker og holde katten komfortabel. Som innekatter nyter de interaktive leker, utsiktspunkter, og familieinteraksjon, noe som holder dem mentalt og fysisk stimulert. Deres kjærlige natur og tålmodighet gjør dem til gode følgesvenner, spesielt i aktive husholdninger.

Ragdoll

Ragdoll - innekatt

Ragdolls er store, muskuløse katter med et karakteristisk avslappet temperament. De har vakre blå øyne og en silkemyk, semi-lang pels. Som innekatter er de ideelle på grunn av deres rolige og vennlige natur. Ragdolls blir ofte beskrevet som hundelignende på grunn av deres tendens til å følge etter eierne sine og deres letthet for å lære å hente. De elsker å være i nærheten av mennesker og er generelt gode med barn og andre kjæledyr. Pelsen deres krever regelmessig stell for å holde den fri for floker og mattes. Ragdolls er sosiale katter og bør ikke være alene for lenge, så de passer best i hjem der de får mye oppmerksomhet og kjærlighet.

Perser

Perser - innekatt

Perserkatten er en gammel rase kjent for sitt luksuriøse utseende og rolige temperament. Med sin lange, tykke pels og karakteristiske flate ansikt, er Persere ofte betraktet som en av de mest elegante katterasene. De er generelt rolige og fornøyde med å tilbringe dagen med å slappe av og være i nærheten av sine eiere. Persere er ikke kjent for å være spesielt aktive, noe som gjør dem ideelle for et innendørsliv. Deres pels krever imidlertid betydelig stell, inkludert daglig børsting for å forhindre floker og mattes. Perserkatter kan være reserverte rundt fremmede, men de er ofte veldig kjærlige og lojale overfor sine faste familiemedlemmer. På grunn av deres rolige natur, er de godt egnet for et roligere hjemmemiljø.

Maine Coon

Maine Coon - innekatt

Maine Coon, ofte kalt en skånsom kjempe, er en av de største tamkatterasene. De har en robust bygning, en busket hale, og store, tuftede ører. Til tross for sin størrelse, er Maine Coons kjent for sitt vennlige og lekne temperament. De er svært tilpasningsdyktige og kan leve lykkelig som innekatter så lenge de får nok plass, mental stimulering, og fysisk aktivitet. De er sosiale og nysgjerrige, ofte involvert i hva deres mennesker gjør. Maine Coons har en tykk pels som krever regelmessig stell for å forhindre floker. De er kjent for å være gode med barn og andre kjæledyr, noe som gjør dem til et flott tillegg til familien. Deres intelligens og lekenhet betyr at de nyter puslespillleker, klatrestativer og interaktive spill.

Britisk Korthår

Britisk Korthår - innekatt

Britisk Korthår er kjent for sin runde kropp, tykke pels, og rolige temperament. Denne rasen er en av de eldste kjente katterasene, og har et rolig og uavhengig vesen som gjør dem ideelle for innendørsliv. De er kjærlige, men ikke overbærende, og ofte fornøyd med å sitte ved siden av deg snarere enn på fanget. Deres tykke, plysjaktige pels krever regelmessig børsting, men de er ellers lavt vedlikehold. Britiske Korthår er kjent for sin robuste helse og gode natur. De er ofte veldig tålmodige og passer godt sammen med barn og andre kjæledyr. Denne rasen foretrekker et rolig og forutsigbart miljø og kan være en ideell følgesvenn for de som bor i leiligheter.

Siameser

Siameser - innekatt

Siamesere er en av de mest gjenkjennelige katterasene med sine markerte blå øyne, elegante kropp og kontrastrike fargepunkter. De er kjent for sitt høye energinivå, lekenhet og høye grad av sosialitet. Siamesere er svært vokale og kommuniserer ofte med sine eiere. Selv om de er aktive, kan de tilpasse seg godt til innendørs liv så lenge de har nok stimulering. De trives med interaksjon og bør ikke være alene for lenge. Siamesere er kjærlige og kan bli sterkt knyttet til sine menneskelige familier. De nyter ofte å delta i familiens aktiviteter og liker å være midtpunktet for oppmerksomheten. Deres korte pels krever minimalt vedlikehold, men de setter pris på den daglige oppmerksomheten som pelsstellet medfører.

Sphynx

Sphynx - innekatt

Sphynx-katten er kjent for sin manglende pels, noe som gir den et unikt utseende. Men det som virkelig gjør Sphynxen spesiell er dens utrolig kjærlige og sosiale natur. De elsker menneskelig kontakt og vil ofte søke ut varme og kos. Sphynxer er lekne og nysgjerrige, og de trenger mye interaksjon og underholdning. På grunn av mangelen på pels, trenger Sphynx-katter spesiell omsorg – de kan trenge regelmessige bad for å fjerne kroppsoljer, og de bør beskyttes mot ekstreme temperaturer. Deres energiske og kjærlige personlighet gjør dem til gode innekatter for familier som kan gi mye oppmerksomhet og kjærlighet.

Birma

Birma - innekatt

Birmakatten, ofte forvekslet med Ragdoll på grunn av deres lignende utseende og temperament, er en annen ideell innekatt. De er kjent for sine blå øyne og semi-langsilke pels. Birmakatter er roligere og mer avslappede enn mange andre raser, men de er fortsatt lekne og sosiale. De knytter seg sterkt til sine familier og liker å være involvert i deres daglige rutiner. Birmas er kjent for deres milde og kjærlige natur, noe som gjør dem til flotte følgesvenner. Deres pels krever regelmessig stell, men ikke så intensivt som noen andre langhårede raser.

Scottish Fold

Scottish Fold - innekatt

Scottish Fold-katter er lett gjenkjennelige på sine unike foldede ører. De har en rundet kroppsbygning og et veldig mildt temperament. Scottish Folds er vanligvis rolig, vennlig og veldig knyttet til sine eiere. De er ofte ganske fornøyde med å slappe av og observere husstanden. Selv om de liker rolig tid, er de også lekne og nysgjerrige. Scottish Folds trives i et rolig og kjærlig hjemmemiljø og kan gjøre det godt i leiligheter. Deres pels krever moderat stell, og det er viktig å være oppmerksom på mulige helseproblemer relatert til genet som forårsaker de foldede ørene.

Devon Rex

Devon Rex har en unik utseende med sin bølgete pels, store ører og slanke kropp. De er kjente for sin høye energi og lekne natur. Devon Rex er ekstremt vennlig, sosial og elsker menneskelig selskap. De liker å følge sine eiere rundt og delta i aktiviteter. På grunn av deres aktive natur, trenger de mye stimulering og interaksjon. Deres pels er kort, men krøllete, og krever lite stell. Devon Rex kan være en utmerket følgesvenn for de som ønsker en leken og kjærlig innekatt som er litt annerledes.

Kan innekatter ha spesielle problemer?

Ja, innekatter kan potensielt møte noen spesielle problemer relatert til deres livsstil. Selv om å holde en katt innendørs kan beskytte den mot mange utendørs farer, er det viktig å være bevisst på og ta forholdsregler mot følgende problemer:

 1. Kjedsomhet og mangel på stimulering: Innekatter kan lett kjede seg hvis de ikke har tilstrekkelig mental og fysisk stimulering. Dette kan føre til destruktiv atferd, overgrep, og generell misnøye. Det er viktig å tilby et stimulerende miljø med leker, klatrestativer, vindusplasser og regelmessig interaktiv lek.
 2. Overvekt og fedme: Uten det daglige fysiske kravet til å jakte og forsvare territorium, er innekatter spesielt utsatt for overvekt. Overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert diabetes, leddproblemer og hjertesykdommer. Riktig kosthold og daglig trening er viktig for å holde en innekatt på en sunn vekt.
 3. Atferdsproblemer: Katter som er frustrerte, kjeder seg, eller stresset kan utvikle atferdsproblemer som urinmarkering, aggressjon, eller overdreven pelsstell. Det er viktig å forstå og møte kattens behov for å forhindre disse problemene.
 4. Sosial isolasjon: Noen innekatter kan oppleve sosial isolasjon, spesielt hvis de tilbringer lange perioder alene. Dette kan føre til ensomhet og stress. Å ha mer enn én katt og å tilbringe kvalitetstid med katten kan bidra til å redusere ensomhet.
 5. Helseproblemer: Selv om innekatter generelt er beskyttet mot mange utendørs farer, kan de fortsatt utvikle helseproblemer. Regelmessig veterinærpleie er avgjørende for å oppdage og behandle eventuelle problemer tidlig.

For å sikre at en innekatt lever et lykkelig og sunt liv, er det viktig å være proaktiv om dens velferd, og å velge riktig katterase. Dette inkluderer å tilby et beriket miljø, opprettholde en sunn vekt gjennom kosthold og trening, og sørge for regelmessig veterinærpleie. Med riktig omsorg og oppmerksomhet, kan innekatter ha en høy livskvalitet og være verdifulle og elskede medlemmer av familien.