Er hunden din klar til Nyttår?

Åh, så er det igjen ved å er Jul og med Julen kommer som kjent Nyttår og med nyttår følger fyrverkeri. Kanskje er du en av de mange, som har en hund, som få medisin nyttårsaften for at den skal komme gjennom den. er hunden angst for fyrverkeri, kan det legge en demper på gleden ved Nyttår både for hund og eier.

Nyttårsangst
Jeg møter jevnlig hunder som av en eller annen grunn er blitt svært forskrekket Nyttårsaften. Noen av dem har er med eier ute Nyttårsaften og er så stukket av, fordi de er blitt forskrekkete og det har tatt timer før eier har få fatt i dem igjen. Disse hundene er merket for livet. Husk aldri å bli med ut hundene dere for å se fyrverkeri. Dere har ingen kontroll over hva som kan skje. Og blir hunden først forskrekket, er det vanskelig å «overtale» den til å synes godt om fyrverkeri igjen eller bare å akseptere det. Det er en reaksjon, den slett ikke er herre over liksom vi f.eks. kan er angst over å skulle til tannlegen.

Det, som gjøre det ekstra dårlig er at hundens angst kan spre seg som ringer i vannet. er den redd for fyrverkeri, kan den bli redd for de tingene som den på en eller annen måte assosierer med fyrverkeri torden, lyn, regn, vind, mv.

Forebyggelse
Kanskje har du en valp eller unghund, som aldri før har opplevd Nyttårsaften. Så gjelder det om å komme i gang med treningen, som er minst like viktig som å lære hunden å gå pent i snor. Her gjelder det i særdeleshed forebyggelse mer enn helbredelse. Tilvenning til lyder deriblant fyrverkeri er en del av valpens viktige sosialisering. Vi kan selv lage lydtrening med hundene våre. En trening, som senere bør holdes fast ved lik.

Noen raser og individer er mer disponerte for å bli redde for lyder enn andre, men det kan alltid anbefales å gjøre ut en del av lydtreningen. Få hunden positive eller nøytrale opplevelser med lyder, har den lettere ved å håndtere andre og nye opplevelser med lyder i fremtiden. Det er ansvaret vårt som hundeeiere, å sørge for at hunden vår har det godt i det miljøet vi har dem.

Treningen krever i bunn og grunn ikke så mye av oss, da vi bare skal trene et par minutter om dagen 4-5 ganger i uken. Når du trener, skal du sørge for at hunden din få positive eller nøytrale lydopplevelser, som ender godt, dvs. at den ser slappet ut av og gjerne vil ta de godbitene den pleier å holde av. Sørge for at lyden er så tilstrekkelig lav at hunden ikke blir redd. Det kan du gjøre med å kamuflere lyden eller ved å øke lydens avstand til hunden. Når du kan se at hunden ikke reagerer, kan du gradvis øke styrken. Det er viktig at hunden ikke blir forskrekket skulle det skje, skal du ikke trøste hunden og kjæle med den, da du så vil forsterke dens oppfatning av at det er farlig.

Når du trener med lyder, kan du med fordel holde hunden beskjeftiget med noe som den synes godt om. Det kan f.eks. er leting etter godbiter, lek eller annen trening. Du kan også presentere noen lyde, når du ikke beskjeftiger deg med hunden eller når den tygger på et bein. Treningen bør både foregå når det er mørk og lyst samt hjemme og på gåturer.

Forslag til lyder kan f.eks. er at du skramler mer med grytene enn du pleier at du smekker døren hardere enn nødvendig at du taper en nøkkelbunt at du slipper ovnsgrinden slik at den smekker at du tørke håret din med en hårtørker, osv. osv. Finn selv på flere ting. Du kan også få en medhjelper til å avfyre noen hundepropper eller heksehyl, nå I går tur. Men husk at avstanden heller skal er for stor enn for liten og å gjøre det på steder, hvor dere ikke risikerer å sjenere andre. Du kan også spille av en lyd-CD med fyrverkeri, torden, skudd mv.

Legg igjen en kommentar