De fleste av oss som har hund eller katt er glade i å menneskeliggjøre kjæledyrene våre. Vi snakker med dem, vi lar de de sove i sengen vår og vi gir de til og med navn som like gjerne kunne tilhørt en sønn eller en datter. Så hvorfor ikke ikle de firbeinte med klær på samme måte som vi mennesker gjør når vi skal bevege oss utendørs? Og da tenker vi ikke på regnjakker for å holde de tørre, men fargesprakende julegensere som garantert vekker oppmerksomhet når bikkja er ute på luftetur – eller bare for å posere på familiebildet under høytiden.

For ettersom julegenseren for alvor ble populær igjen på 2000-tallet, så ble ikke kjæledyrene glemt heller. Nå finnes det faktisk flere butikker som selger julegenser i størrelse «dyr», mens prislappen ofte er det motsatte. Til og med den britiske kongefamilien har vært med på å skape blest om julegenseren, i alle fall i en variant på voksmuseet Madame Tussauds der de gladelig poserte i fargerike gensere. Og det beste med hele bildet? Jo, til og med kongefamiliens firbeinte var ikledd matchende julegensere som de kongelige.

Lage julegenser til kjæledyret selv

Utvalget av julegensere til hunder og katter er naturlig nok ikke veldig stort her i Norge – markedet er foreløpig ganske lite for dette. Men du kan gjøre jobben selv, og mange kjæledyr er tross alt ikke veldig ulike oss mennesker i oppbyggingen. Selv om vi skriver mye om hunder og katter her, så er det ingenting i veien for at du kan ikle andre kjæledyr i julegensere. Pass bare på hvilket stoff genseren er laget av, og husk at mange pelsdyr kanskje ikke nødvendigvis har det veldig behagelig i varme ullgensere eller lignende. Følgelig bør man sjekke opp dette før man bestiller seg en slik genser, og eventuelt forhøre seg med en veterinær om man vil være på den sikre siden.

Videre er det relativt enkelt. Du bestiller deg en julegenser som du synes passer kjæledyret ditt, og kanskje bestiller du også en matchende en til deg selv. Som hund, som eier! Deretter er det bare å finne frem saks og kanskje litt sysaker, for å klippe av ermene og tilpasse genseren til de fire beina kjæledyret ditt mest sannsynligvis har. Den enkleste varianten er bare å klippe av armene, mens de mer avanserte vil sy de på igjen for å trekke genseren også over bakbena på hunden eller katten.

Det er slettes ikke sikkert at kjæledyret ditt er enig med deg i at en julegenser var en god idé, men både du og de rundt deg vil helt sikkert trekke på smilebåndet. Kanskje er det dette som skal til for at du blir den store vinneren i sosiale medier i julestriden. Men husk at du må legge merke til hvordan hunden, katten eller øvrige kjæledyr takler dette – underholdning og moro på menneskers vegne skal aldri gå på bekostning av kjæledyrs komfort. Om du synes det er for mye jobb å lage en genser selv, kan du få kjøpt julegenser til hund her.

God jul!