En dyrevennlig sommer

Selv om det er deilig å koble ut alle bekymringer, håper vi du tar deg tid til å tenke på dyrenes velferd også i ferien. Her er noen tips til hva du kan bidra med for dyrenes del i sommer.

Tekst: Linn Krogstad.
S ommeren står for døren, og forhåpentligvis ligger late dager med sol og ferie fremfor oss. Selv om det er deilig å koble ut alle bekymringer, håper vi du tar deg tid til å tenke på dyrene også i ferien. Her får du noen tips til hva du kan bidra med for dyrenes del i sommer.

Solkrem

Når solen titter frem melder også behovet for solkrem seg. Dessverre er mye av den solkremen folk bruker testet på dyr. Det betyr at dyr er utsatt for lidelse under testingen, og dyrene avlives når forsøkene er gjort.
Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler alle å være bevisste på problemstillingen rundt testing av produkter, og at man velger å avstå fra produkter som er testet på dyr. Når det gjelder solkrem kan følgende produsenter anbefales: Dermalogica, Green People(noen solkremmer er veganske), Natur&Sun, Jason(noen solkremmer er veganske), Alba, NO 7, Weleda og Kiss My Face. Produsenten av Hawaiian Tropic sier også at det ferdige produktet ikke er testet på dyr.
Husk å bruke biologisk nedbrytbar solkrem når du har mulighet, og spesielt dersom du skal bade i områder med korallrev eller andre steder med et rikt plante- og dyreliv.

Fugler

Hvert år kommer det inn en rekke meldinger om fugleunger som har falt ut av redet. I de fleste tilfellene er det snakk om fugler som er store nok til å forlate redet, men som ikke er helt flyvedyktige enda. Dette er en viktig og svært utsatt del av fuglens utvikling, men så lenge fuglen ikke er skadd eller i øyeblikkelig fare skal fuglen få være i fred. Dersom det derimot er snakk om en fugleunge som er for liten til å forlate redet bør denne legges tilbake i redet. Det er kun en myte at fuglemor ikke vil ta hånd om unger som mennesker har tatt på.

Stell i hagen

Er du så heldig å ha hage så er det garantert flere enn deg som nyter den. Pinnsvin, fugler, insekter, grevling og andre dyr nyter nok også hagen din, men kanskje ikke når du er tilstede. Det er viktig å huske på dyrene når man jobber i hagen. Bruk av ugressmidler, mosemidler og andre ting kan være både skadelig og farlig for dyrene.

Varme biler

Hver sommer hører vi om både barn og dyr som blir forlatt i varme biler. Dessverre kommer hjelpen for sent i alt for mange saker. Ikke etterlat dyr eller barn i bilen.
Er du på en parkeringsplass og temperaturen er høy så følg gjerne med når du går mellom bilene. Ser du et dyr i nød så kontakt politiet øyeblikkelig. Om nødvendig må bilruten knuses og dyret reddes ut. Dyret må så undersøkes av veterinær.

Bilde med dyr

Om man er på reise i utlandet vil man ofte få tilbud om å ta bilder sammen med eksotiske dyr, som aper, slanger, tigerunger og lignende. Dette er dyr som lever under svært dårlige forhold. Det blir også påstått at en del av disse dyrene dopes ned slik at turister skal kunne ta bilde med dyret uten at det gjøt gjør motstand. Det blir også rapportert om at klør og tenner fjernes for å unngå skader på turister.
Om man velger å ta bilde med disse dyrene velger man også å støtte opp under denne kyniske næringen. Man bidrar altså til at det blir lønnsomt, og ved å dele bilder på for eksempel sosiale medier driver man også med aktiv reklame for næringen.

Akvarier og dyreparker

Når man er interessert i dyr kan det være lett å falle for fristelsen og besøke dem i dyreparker og akvarium. Det finnes også et bredt utvalg av besøksgårder rundt om i Norge.
Dyrene som lever i dyreparker, akvarium eller på besøksgårder er tatt ut av sitt naturlige element for å gi eier av parken en økonomisk inntjening. I mange tilfeller lever dyrene under forhold som ikke er forsvarlig i tillegg til at de er frarøvet sin frihet.
En annen problemstilling med slike parker er at det stadig avles dyreunger som skal være trekkplaster. Disse dyreungene selges, gis bort eller avlives når sesongen er over. I Norge ser vi ofte kattunger og kaninunger som både gis bort og avlives når sesongen på besøksgårdene er over. Også dyreparker i Norge er kjent for å avlive de dyrene de ikke har plass til lenger når nye attraksjoner skal inn. Det er altså ikke bare i utlandet parkene drives på en etisk uforsvarlig måte.
Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler å avstå fra å besøke dyreparker, akvarium og besøksgårder. Besøk heller hjelpesenter og rehabiliteringssenter (sanctuary) dersom man ønsker å se på og lære mer om dyr.

Lokale organisasjoner

Dersom du skal ut å reise kan det være lurt å sjekke om der finnes lokale hjelpeorganisasjoner for dyr i området du skal til. Dyrebeskyttelsen Norge blir hvert år kontaktet av mange turister i utlandet som har kommet over et dyr i nød og trenger hjelp til å få tak i en lokal organisasjon. Det kan være lurt å ha gjort et søk på internett før man reiser, slik at man vet hvem som kan kontaktes dersom behovet oppstår.

Veterinær

I sommerferien er det flere veterinærer som har en andre åpningstider enn normalt. Det er også enkelte steder hvor vaktordningen er endret noe på i sommermånedene. Det er derfor lurt å sjekke din veterinærs hjemmesider/facebooksider for å se om de holder åpent som normalt. Er uhellet ute så er det fint å vite hvem som kan kontaktes.

Dyr og varme

Som dyreeier er man ansvarlig for dyrets velferd. Dette inkluderer blant annet å beskytte dyrene mot sterk varme og sol. Sørg for at dyret alltid har tilgang til skygge og friskt vann. For å gi dyret mulighet til å kjøle seg ned kan man for eksempel fylle en brusflaske med vann og legge den i fryseren. Når den er fryst kan den tas ut og legges i en sokk eller lignende. Så kan flasken legges tilgjengelig for dyret slik at dyret kan ligge vedsiden av flasken dersom dyret ønsker det. Hunder kan ha godt av et bad om det er noe de liker.
Husk på at ved overoppheting skal aldri dyret kjøles hurtig ned. Bruk kjølig(ikke kaldt) vann/omslag, og kontakt veterinær.

Vaksiner, pass, flått og ormekur

I forbindelse med sommerferien er det viktig å sjekke at vaksiner, pass, ormekurer og eventuell flåttbehandling er på plass. Skal dyret ditt være med på ferie til utlandet eller på kennel/pensjonat er dette helt avgjørende for at ting skal gå etter planen.

Skal du ta med dyret til utlandet så sjekk opp regelverk både for innreise til landet du skal til og regelverket for å få dyret tilbakeført til Norge.
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker deg en god og dyrevennlig sommer!
Kilder:
http://www.theecoedit.co.uk/sun-sand-saving-bunnies-5-cruelty-free-vegan-sunscreens/
http://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx
http://edgewell.com/wp-content/uploads/2015/06/Animal-Testing-Policy.pdf
http://www.peta.org/living/beauty/top-vegan-cruelty-free-sunscreens/
http://www.independent.co.uk/environment/nature/stop-taking-tiger-selfies-that-fund-animal-abuse-charity-says-9635945.html

The post En dyrevennlig sommer appeared first on Dyrebeskyttelsen.

Legg igjen en kommentar