Måke på biltakt

Dyrebeskyttelsen Norge ser med bekymring på alle meldingene om måker som blir drept og egg som knuses nå i hekkesesongen. Dette er straffbart og direkte respektløst overfor dyrelivet.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide.
H ekkesesongen for måkene er i gang over store deler av landet. Selv om man nå skal vise aktsomhet overfor dyr som yngler og hekker i denne perioden, får ikke måkene hekke i fred.

Kjører på måker og knuser egg

Den siste tiden har Dyrebeskyttelsen Norge og organisasjonens lokalavdelinger fått urovekkende mange henvendelser om måker som drepes. Unnskyldningene for dette er mange, som fuglebæsj på biler, måkeskrik i nærheten av bopel, eller at noen rett og slett ikke liker denne fuglen.

Noen er mer kreative enn andre, som å utgjøre en fare for seg selv og andre i trafikkbildet ved å sikte inn på måker i veien med bilen og meie de ned. I Tromsø går det sport i å ødelegge egg og slå i hjel måkeunger med spader. Andre steder kommer det meldinger om at noen går så langt som å ta frem skytevåpenet for å gjøre kort prosess på fuglene, eller at de setter opp ulovlig fuglesperrer som spidder fuglene og lar de dø en langsom og smertefull død.

Bryter med lovverket

Å gå på hevntokt mot måker er straffbart.

Ifølge Naturmangfoldloven § 15 skal man ikke påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. Nå på forsommeren er vilt og deres bo, hi og reir fredet for å sikre neste generasjon med avkom. Dyrevelferdsloven gir også klare instrukser på at man skal respektere dyrelivet og beskytte mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

Det er kun tillatt å ta ut vilt i denne perioden etter tillatelse fra kommunen. Det skal foreligge tungtveiende årsaker i forbindelse med skadebekjempelse for at det oppfyller skadefellingsforskriftens krav til tillatelse.

En hekkende krykkje på Hornøya, Nord-Norge. Foto: Wikimedia Commons/Hanno.

Forlenger hekkesesongen

Ved å forstyrre fuglene midt i hekkingen, vil konsekvensen bli at måkene får en lengre hekkesesong. Martin Eggen, naturvernrådgiver ved Norsk Ornitologisk Forening anbefaler å la måkene få hekke i fred.

– Dersom man begynner å styre for mye med måsene, så prøver de på nytt og på nytt, og så forlenges sesongen. Om man ikke ønsker dem for lenge rundt seg, vil jeg anbefale å følge lovverket og la måsene få fred, sier Eggen til NRK.

Å flytte på reir vil også være et brudd på Naturmangfoldslovens § 15. Ønsker man å unngå reir på tak og rundt boområdet, kan man heller prøve forebyggende tiltak i forkant av neste års hekkesesong. Dette kan blant annet være å dekke til potensielle hekkeplasser, eller sette opp synlige tråder over møne, som gjør det lite tiltalende for fuglene å bruke stedet. Man skal påse at trådene ikke utgjør en fare for fuglene ved at de kan sette seg fast. Skal du installere en fuglesperre, har du kun lov til å bruke sperrer som ikke skader fuglene.

Truet art

Selv om man skulle tro at bestanden av måker øker fordi de observeres stadig mer i tettbygde strøk, er virkeligheten imidlertid en annen.

Av 21 måkearter i Norge, er det kun tillatt å jakte på gråmåke og svartbak innenfor jaktsesongen. Ifølge Økokrim sitt tidsskrift for miljøkriminalitet «Miljøkrim», er flere av måkeartene i Norge truet som følge av negativ bestandsutvikling. Dette inkluderer hettemåke, fiskemåke og krykkje. Grunnet dårlig næringstilgang ved kysten, vil kystfugl trekke innover i landet og nærmere oss mennesker for å finne føde.

Vis respekt for dyrelivet og er du så heldig (eller uheldig) at du har fått et måkerede på tomten din, la det være i fred.

The post Dreper måker fordi de er irriterende appeared first on Dyrebeskyttelsen.