Alle leserne våre er glade i dyr, men det er ikke til å stikke under en stol at vi ofte behøver drahjelp fra mer kjente mennesker for å sette dyrevern på dagsordenen. Kjente idrettsutøvere kan derfor ofte fungere som en god døråpner, ettersom de har kontakter innen politikk og journalistikk som kan bidra til å forbedre kårene til de firbeinte vennene våre. Musikere og andre kunstnere har tradisjonelt vært blant de mest aktive, men det er nå heldigvis tegn på at flere idrettsutøvere er i ferd med å følge etter.

Både idrett og dyrevern er politisk korrekte saker som mange ønsker å identifisere seg med. Særlig i USA har man lyktes med å sette dette på dagsordenen. Mange utøvere kjemper allikevel ofte mot alle odds, ettersom det av og til kan gå utover det sportslige fokuset.

Utøvere mot pels

Pelsdyrnæringen har fått mye fortjent pepper opp gjennom årene, og denne kampanjen har vært en sterk pådriver i å avsløre skandaløse forhold enkelte dyr lever under. En utøver som har engasjert seg i saken er ishockeyspilleren Brede Csizar som spiller for Vålerenga. Han uttalte blant annet at det er uakseptabelt å sette dyr i bur og bruke dem som sirkusartister til forlystelse for allmennheten. Det er allikevel ganske langt mellom norske idrettskjendiser som engasjerer seg for dyrevelferd, noe som tyder på at det er en jobb å gjøre framover for oss som ønsker at det skal fokuseres mer på dette viktige området.

Dennis Rodman

Den kjente amerikanske basketspilleren er kanskje mest kjent for et vennlig forhold til Nord-Korea og amerikanske kjendisblondiner, men han har også utviklet et stort hjerte for dyrs velferd. Han har blant annet engasjert seg i kampen mot bruk av pels til dyre kåper og andre fjonge plagg rike middelaldrende kvinner betaler en formue for. Dyrevernorganisasjonene i USA virker generelt å ligge et stykke foran oss her i Europa, ettersom langt flere amerikanske utøvere er villige til å stille opp i kampanjer som beskytter dyrs velferd. Ett eksempel er Athletes for Animals

Dennis Rodman er kanskje ikke svigermors drøm, men den tidligere basketstjernen har utviklet et stort hjerte for dyrevern.

Dennis Rodman er kanskje ikke svigermors drøm, men den tidligere basketstjernen har utviklet et stort hjerte for dyrevern.

Bilde: OPEN SPORTS

Idrettsutøvere som blir vegetarianere

En annen ishockeyspiller som har gått i bresjen for dyrs rettigheter er NHL-legenden Georges Laraque. Han er bare an av mange kjendiser som har oppfordret folk til å kutte ut kjøttforbruket. Mange utøvere frykter at de ikke får i seg nok proteiner hvis de kutter ut kjøtt, men Laraque hevder på en overbevisende måte at man får i seg mer enn nok av dette hvis man bare putter i seg tilstrekkelig med grønnsaker samt vegetariske produkter som mangler kolesterol. Snowboardkjøreren Kjersti Buaas er en annen utøver som sverger til grønne produkter, ettersom disse gir henne nok mineraler, vitaminer og fiber til å prestere på et meget høyt nivå i snowboardsirkuset. Prøv derfor å kutte ut kjøtt du også, sånn at du får mer overskudd i hverdagen. Gevinsten blir nemlig dobbel hvis du legger om livsstilen din, ettersom dyreliv spares og du kommer i bedre form.