Hvordan transportere kjæledyr i bil

Annonser:

Kjæledyr er unektelig en svært viktig del av familien, og av og til er det nødvendig eller ønskelig å ta også den firebente med i bilen. Selv om det anbefales at man i størst mulig grad unngår å ta med kjæledyret i bil, er det av og til helt nødvendig. Dette gjelder for eksempel når dyret skal hentes hjem til en ny eier eller når det må fraktes til dyrlegen. Av og til er det dessuten nødvendig eller ønskelig å ta med kjæledyret på ferie. Hvis du har planer om å ta med deg kjæledyret i bilen er det svært viktig å sørge for dyrets velferd, samtidig som du følger veitrafikkreglene. Måten dyret transporteres på må ikke forårsake noen form for skade, hverken på dyret, passasjerer eller øvrige personer i trafikken.

Husk at det er du selv som er ansvarlig for å kjøre sikkert i trafikken, og løse dyr utgjør en stor risiko både for deg selv og andre. Ved å følge forholdsreglene nedenfor sikrer du en mest mulig trygg kjøreopplevelse både for deg, kjæledyret ditt og alle andre på veien.

Kontrollere bilen

Det aller viktigste før en kjøretur er å kontrollere at bilen er i orden. Det hjelper lite at man sikrer både tobente og firebente hvis bilen ikke er i god stand. Noe av det viktigste, og dessuten enkleste, å kontrollere er dekkene. Minste tillatte mønsterdybde er på 1,6 mm (3 mm om vinteren), men det anbefales at man kjører med minst 3 mm (4 mm om vinteren) for å sikre tilstrekkelig veigrep. Sjekk dessuten at lufttrykket er riktig, ellers kan det oppstå svært farlige situasjoner i trafikken. Husk at kravene til lufttrykk endres hvis bilen er fullastet – sjekk bilens instruksjonsbok hvis du er usikker.

Kontroller dessuten at bremsene og bremsevæsken er i orden. Dårlige bremser eller gammel bremsevæske kan forårsake livsfarlige situasjoner i trafikken, og det er du selv som er ansvarlig for å sørge for at alt er i orden. Hvis du trenger nye dekk eller andre bildeler før turen kan du enkelt bestille dette på nettet hos kjopebremser.no.

Sikre kjæledyret

Når du har sørget for at bilen er i orden er det på tide å sikre kjæledyret. Løse dyr i bilen kan være livsfarlig ved en kollisjon, og løse dyr kan dessuten få panikk og skape farlige situasjoner i kupeen. Derfor er det svært viktig å plassere dyret i et bur hvis dette er mulig. Videre er det selvfølgelig svært viktig å tenke på dyrets velvære. Ta med vann og sørg for at dyret alltid har tilgang til drikke underveis.

Dyr på lang ferietur har gjerne en tendens til å bli bilsyke, akkurat som barn på ferie, så det kan være lurt å unngå å gi det mat like før avreise. Barn kan man jo gi bilsyketabeletter, men det kan man ikke gi hunden. Hvis bilturen er så lang at dyret trenger mat underveis, er det dessuten lurt å legge inn en litt lengre stopp slik at maten kan fordøyes før kjøreturen fortsetter.

Tenk også på at dyret må få muligheten til å gå på do, enten ute eller i en medbrakt kasse med sand. Husk at du aldri må forlate dyret i bilen hvis du skal forlate den, selv for en kort periode. Selv om du parkerer i skyggen kan bilen raskt bli en varmefelle, og dyret kan bli overopphetet og i verste fall miste livet.


Skriv en kommentar til denne posten:

Skriv et svar