Matallergi hos katter: Hva kan hjelpe?

Mange katter lider av matallergi. De tilhørende symptomene er ekstremt ubehagelige. Katteeiere bør derfor ta dem på alvor og handle raskt for å lindre dem.

Hvordan utvikler katter matallergi?

Allergi er overreaksjoner av immunsystemet, de ser på ufarlige stoffer fra miljøet som en helsefare og prøver å bekjempe dem. Den tilhørende immunreaksjonen fører til slutt til symptomene på allergien.

Ved matallergi er visse komponenter i maten ansvarlig for overreaksjon av immunsystemet. I de fleste tilfeller er de ansvarlige allergenene animalske proteinkilder som finnes i kattemat.

Hva er symptomene på matallergi hos katter?

Hvis en katt lider av matallergi, kan dette vises på forskjellige måter. Typiske symptomer som kan oppstå inkluderer fordøyelsesbesvær og problemer med hud og pels. I tillegg kan det noen ganger forårsake rennende øyne, betente ører og svært alvorlig kløe.

Alvorligheten av symptomene varierer avhengig av alvorlighetsgraden av allergien. Uten passende motgift fortsetter de ofte å øke over tid.

Et raskt besøk hos veterinæren gir klarhet

Hvis du observerer potensielle allergisymptomer hos katten din, bør du alltid konsultere en veterinær. Husk at symptomene også kan ha en annen årsak, for eksempel parasittangrep.

Derfor vil veterinæren undersøke katten din grundig og utelukke andre årsaker før han kan diagnostisere en matallergi uten tvil.

Hvordan kan matallergi hos katter behandles?

Hvis katten din lider av matallergi, er det viktig å bytte til fôrt som er fri for de aktuelle allergenene. En måte å gjøre dette på er en såkalt eliminasjonsdiett, men denne metoden er ganske tidkrevende og derfor uaktuell for mange katteeiere.

Hydrolysert mat for allergiske katter

Et alternativ til eliminasjonsdiett er hydrolysert kattemat. Proteinene i denne maten er blitt brutt ned i mindre komponenter ved hjelp av hydrolyse.

Dette bør føre til at kattens immunsystem ikke lenger gjenkjenner allergenene i maten, noe som forhindrer allergiske reaksjoner. I teorien høres det ganske fornuftig ut, men i virkeligheten fungerer det ikke alltid som ønsket.

I tillegg er ikke alle hydrolyserte kattemat av god kvalitet. For permanent fôring av allergiske dyr er derfor denne typen mat bare for begrenset bruk.

Insektprotein som et sunt alternativ

Av de ovennevnte årsakene avstår produsenten I love my cat bevisst fra å bruke hydrolyserte proteiner, og velger i stedet en innovativ løsning for allergiske katter. Allergivennlig kattemat inneholder insektprotein, med larvene Hermetia illucens (svart soldatflue) som proteinkilde.

Insektproteinet skårer med sin komplekse aminosyreprofil og sin høye biologiske verdi. Den fordøyes lett av katter og gir dyrene alle essensielle aminosyrer. Samtidig har den praktisk talt ingen allergipotensialer og tolereres vanligvis veldig godt av dyr med en uttalt matallergi.

Det allergivennlige kattemat med insekter er derfor ideelt egnet for permanent fôring av allergiske eller generelt ernæringsfølsomme katter, der eiere ikke trenger å bekymre seg om tilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer til elskede kattevenn.

Konklusjon: matallergi er lett å komme under kontroll

Hvis katten din lider av matallergi, bør du selvfølgelig ta symptomene på alvor og gjøre noe med det så snart som mulig.

Heldigvis, om du bytter til hypoallergen kattemat av høy kvalitet, for eksempel insektbaserte varianter fra I love my cat, kan du få symptomene under kontroll slik at livskvalitet til din firbeinte venn ikke reduseres og en balansert diett er garantert til tross for allergi.

Legg igjen en kommentar