Norske hunder plages av dårlig munnhelse

Åtte av ti hunder i Norge lider av dårlig munnhelse. Mange får ikke nødvendig behandling, fordi eier ikke er oppmerksom på problemet. Nå tilbyr veterinærer alle hunder gratis tannsjekk og setter i gang en kampanje for å få hundeeiere til å bli mer oppmerksomme på munnhelsen til sine tobente venner.

Denne våren settes hunders munnhelse i fokus gjennom kampanjen Sunn Munn Måned, som norske veterinærer og Pedigree® står bak i Norge. Målet er å øke hunders velvære og redusere plagene de utsettes for på grunn av dårlig munnhelse.

Gratis undersøkelse

I hele mai tilbyr veterinærene som deltar i kampanjen hunder gratis undersøkelse av munn og tenner. Veterinærene skal også gi hundeeierne råd om hvordan de selv kan oppdage problemet og hva som kan gjøres for å bli kvitt det.

–  Tannkjøttsykdommer er svært vanlig hos voksne hunder. Munnproblemer kan være svært plagsomt, og vi er opptatt av å bedre hunders munnhelse. Målet vårt er at hundeeiere skal bli mer oppmerksomme på problemet, og gi hundene nødvendig behandling og omsorg, sier Sigbjørn H. Storli ved Lørenskog Dyreklinikk, en av Norges fremste veterinærer på munnhelse.

Puss tennene til hunden

Hunder er svært utsatt for tannproblemer som plakk, som er et bakteriebelegg på tennene. Plakk som ikke fjernes av veterinær kan føre til tannstein, og bakterier kan angripe hundens tannkjøtt. I alvorlige tilfeller kan tennene løsne og falle ut.

–  Det er ofte vanskelig å oppdage disse problemene. Hundeeiere bør være oppmerksomme på tegn som dårlig ånde, blødninger i tannkjøttet, eller at hunden bare tygger med en side av munnen, sier Storli.

Suksess i England

Kampanjen er utviklet og gjennomført med suksess i England under navnet Oral Care Month. Initiativtaker er Pedigree® og kampanjen støttes av European Veterinary Dental Society (EVDS), de norske veterinærene som deltar, og den svenske organisasjonen Svenska Sällskapet för Djurtandvård.

– Initiativet Sunn Munn Måned løfter frem problemet med munnhulesykdommer, noe som kan bidra til bedre allmenn helse hos hunder. Som spesialister på tannbehandling håper vi at hundeeierne motiveres til å ta hundene sine til tannkontroll, sier Hedvig Armerén, som er veterinær og jobber i Svenska Sällskapet för Djurtandvård.

– Det er hundene som står i fokus i kampanjen. Problemet er ekstremt utbredt og er dessverre ofte ukjent. Veterinærene kan lære hundeeierne daglige rutiner for å passe på hundens tenner og munnhelse, sier Lisen Zethraeus, Marketing Manager, Care & Treats, Mars.

En god rutine og forebyggende tiltak er å gi hunden tyggebein regelmessig. Under kampanjen får hundene gratis vareprøve på Pedigree® DENTAstixTM. Det kan være et godt supplement til normal tannhygiene. Det er vitenskapelig bevist at produktet minsker utvikling av tannstein med opp til 80 prosent. Den er også i prinsippet fett fri.

Legg igjen en kommentar