Denne artiklen handler ikke om dyr, men om en hobby som ikke er dyr 😀
Mange kvier seg nok litt for å begynne med metallsøking, spesielt fordi de er redde for at inngangsterskelen rent prismessig er uforholdsmessig høy, at en metallsøker / metalldetektor er for dyr, at det blir for dyrt og fordi de tror man trenger et lass av verktøy ved siden av. Dette er ikke helt riktig, og man kan fint komme i gang med selv rimelige modeller. Dessuten er det et stort bruktmarked, og henvender man seg enten til en forening eller lokal detektorklubb så er de ofte mer enn behjelpelige med å både låne ut utstyr og gi råd rundt hva man ellers kan ha bruk for som nybegynner.
For eksempel kan man sikkert få lånt en metallsøker et par ganger så man kan gjøre seg opp en mening om hva man liker rent personlig og om denne hobbyen faktisk er noe man har lyst til å drive med. Mange av de som har holdt på en stund har gjerne to eller flere metallsøkere liggende, og er man heldig kan man som oftest få lov til å kjøpe en av disse forholdsvis rimelig.
Når det gjelder ekstrautstyr som spader, gps, pinpointer og lignende kan man igjen kontakte den lokale foreningen eller metallsøkerklubben og bli med dem på en av de mange fellesturene de arrangerer, og så låne av de andre hvis det skulle bli nødvendig. Ellers kan man bruke andre ting til å begynne med, som erstatning for de finere spesialutstyret som finnes. Man behøver ikke begynne med spader spesielt laget til formålet, en helt alminnelig hagespade kan gjøre samme nytten, og gps har de fleste i dag også på mobiltelefonen sin. Dessuten fungerer kart og kompass minst like godt, og det løper heller ikke tørr for strøm ute i felten.
Så kommer det selvfølgelig en del reiseutgifter i tillegg, en lang reise kan være dyr, men utgiftene blir ikke større enn hva man selv gjør dem til. Reiser man sammen med andre kan man dele på utgiftene, eller man kan holde seg til nærområdet og enten gå eller sykle dit man har tenkt seg å søke. Kort sagt, det blir akkurat så dyrt som man selv gjør det til. På lik linje med andre hobbyer som for eksempel fiske, golf eller ski.
Dog kommer man ikke utenom at man trenger en eller annen form for grunnutrustning for i det hele tatt å komme i gang, og det er begrenset hvor lenge man kan dyrke hobbyen sin på andres velvilje. Man får imidlertid gode metallsøkere til meget rimelige priser, og den største forskjellen på disse og de vesentlig dyrere modellene er ofte følsomheten og en del tekniske finesser man til en viss grad godt kan klare seg uten. Følsomheten gjør at man må bruke noe lenger tid når man søker, slik at detektoren får tid til å bearbeide retursignalene fra jorden, og de går ofte heller ikke like dypt som de kraftigere modellene. Men skal man likevel bare gjøre overflatesøk, og venner seg til å jobbe sakte, kan man fint klare seg med en rimelig modell. Så får man heller spare opp til en bedre modell senere, eller vente til ønskemodellen dukker opp på billigsalg.