Flere Velger Dyrevennlig Kosthold

Stadig flere velger i dag å gå over til et mer dyrevennlig kosthold. Det rapporteres om en stadig økning i antallet veganere og vegetarianere både her i Norge og internasjonalt. Fleksitarianere som spiser kjøtt men samtidig forsøker å spise mest mulig plantebasert er også i stor vekst.

I norske matbutikker og dyrebutikker selger de stadig mer av plantebaserte ferdigprodukter. Coop melder at de det siste året har solgt vegetarmat for nesten 32 millioner kroner. Dette er en økning på 60 % sammenlignet med fjoråret.

Også Meny melder om økt vegetarsalg der de har sett en økning på 54 % det siste året. Meny har i tillegg til å ta inn mer vegetarvarer også opprettet en egen vegetarisk ferskvaredisk i flere av deres butikker. (https://www.dagbladet.no/mat/salg-av-vegetarmat-eksploderer-her-er-hostens-nyheter/68752314)

Økningen i det veganske og vegetariske tilbudet gjør det samtidig lettere å velge dyrevennlige matvalg, noe som igjen bidrar til økning i salget.

Hvor Mange Dyr Spiser Vi?

Det er flere ulike anslag rundt hvor mange dyr en gjennomsnittsnordmann spiser i løpet av sitt liv. Fremtiden i Våre Hender har, basert på tall fra Statistisk Sentralbyrå og Helsedirektoratet, kommet frem til at vi spiser ca. 1352 dyr i løpet av et liv. I løpet av et år spiser vi i Norge ca. 82 millioner dyr, tilsvarende rundt 17,5 dyr per person. (https://www.vg.no/nyheter/innenriks/utrolige-historier/fersk-rapport-saa-mange-dyr-spiser-du-i-loepet-av-livet/a/23464728/)

Kjøttkonsumet er samtidig i stadig økning. I 2015 spiste hver nordmann i snitt 76 kilo kjøtt, en dobling fra midten av 50 tallet da vi spiste rundt 35 kilo hver. (https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf)

Trenger ikke være begrenset

Det er lett å tenke at et kosthold uten dyreprodukter er meget begrenset. Det meste av det vi spiser i dag kommer jo fra dyr, så det er derfor naturlig å tenke at om man tar bort kjøttet, osten og sausen så sitter man igjen med to poteter og en liten salat.

Istedenfor å tenke på hva man tar ut av kostholdet blir det raskt mer inspirerende når man tenker på hva man legger til. De aller fleste krydder kommer fra planter. Dette gjør at man får et bredt utvalg med smaker.

Samtidig innfører man mange frukter og grønnsaker som man kanskje spiste sjeldnere før. Søtpotet, squash, bønner og linser, mango og papaya. Dette bidrar med fiber, proteiner og næringsstoffer samt nye og spennende smaker og oppskrifter.

Mange tenker også at det er mye arbeid å kutte opp alle grønnsakene og at det tar lang tid med matlagingen. Dette løser du raskt og enkelt med en smart grønnsakskutter.

Det er heller ikke nødvendig å gå 100 % bort fra kjøtt. Prøv i stedet å implementere enkelte veganske og vegetariske retter som en del av de middagene du lager til vanlig. Prøv deg frem med ulike oppskrifter slik at du kan plukke ut de som faller i smak og lage disse oftere. På denne måten blir kostholdet ditt stadig mer dyrevennlig.

Legg igjen en kommentar