Mennesker reiser mer i dag enn noensinne før. Mange har hus i Sverige, Frankrike og andre europeiske land, og det er også en del, som blir utstasjonert i kortere eller lengre perioder i utlandet. Og så vil man jo gjerne ha med hunden eller katten!

Skal man bli med dyret?
Man bør overveie grundig om det er bedre for dyret å bli hjemme. Mange hunder vil ha det fint med transport i bil, tog eller fly, hvor katter generelt har det dårlig med transport. Og man skal gjøre seg klart at det blir en ferie på dyrenes premisser, hvis man blir med dem. Det er mange praktiske forhold å ta hensyn til både før avreise og på selve feriestedet. Det måtte ikke bli en stressende opplevelse for dyr og eier. Og det finnes mange gode dyrepensjoner i Norge, hvis man da ikke velger å la venner eller familie passe dyrene. Men når det er sagt, så kan man med grundig forberedelse få en praktfull ferie for både dyr og eier.

Kan det la seg gjøre?
Ja, og det er lettere i dag enn for bare 10 årer siden. Reglene er lempet svært i Europa. Før hadde alle land deres egne regler, dermed at hvis man skulle rundt i Europa, så skulle man ofte ha med 10 forskjellige attester som skulle signeres og stemples både på dyreklinikken og i Veterinærdirektoratet som nå heter Matvarestyret. I dag har man et pass, som er gyldig i hele EU. Men ingen regel uten unntak.

Hva er reglene da i EU?
For å reise i EU, er det følgende grunnregler, som er gjeldende:

* Dyret skal er merket med øretatovering eller mikrochiper. I fremtiden, sannsynligvis fra 2010, er det bare mikrochiper, som er gjeldende ved reise med hund og katt.
* Dyret skal er vaksinert mot rabies minst 21 dager før utreise. Vaksinasjonsintervallet for rabies er i dag hvert 3. år i Danmark. Imidlertid skal dyr, som vaksineres før 1 år alder revaksineres igjen etter 1 år, og først deretter hvert 3. år.
* Dyret skal ha sitt eget pass. Dette passet utstedes på dyreklinikken din.

Og unntakene….?

* Til Sverige, Norge, England og Malta gjelder spesielle regler:
* Det skal tas ut en blodprøve minst 120 dager 30 dager for England og Malta etter siste rabiesvaksinasjon. Denne blodprøven skal testes på et godkjent laboratorium for rabiesantistoffer og er gyldig resten av dyrets liv, hvis rabiesvaccinationsintervalene overholdes. Til England og Malta skal man ut over dette vente 6 måneder etter den godkjent prøven, før man kan reise til disse landene.
* Det skal behandles mot bendelormer England i tillegg mot flått og lopper innen innreise i disse landene.
* Og så er det lik Bornholm, hvis man tar over Sverige. Det er spesielle transitt regler her, så kontakt dyreklinikken din for å høre nærere.

Hva med utenfor EU?
Det er en rekke land, som aksepterer EU passet. Men det er igjen unntak. Sveits og Monaco, som vi jo betrakter som et erkeeuropeisk land, er ikke med i EU, og selv om de aksepterer EU passet i store trekk, så aksepterer de for eksempel ikke at rabiesvaksinasjonen i dag gjelder i 3 årer i EU, samme med Monaco og Luxembourg. De vil ha årlig revaksinasjon mot rabies for å tillate innreise. Skal man til mer eksotiske lande, kan det er mer spesielle regler.

Hvordan skal jeg transportere dyret?
Indenfor Europa er den mest vanlige transporten bil. Det er fordeler og ulemper:

Fordelene:

* Det er en forholdsvis lett transportmåte.
* Man bestemmer selv pauser underveis, hvor hunden kan luftes og tilbys vann.
* Man er tett på hunden og kan observere den under hele reisen.

Ulempene:

* Hvis bilen ikke har aircondition eller klimaanlegg, blir det i sommerperioden svært varmt bakerst i bilen. Dette kan er et problem ved feriekuer
* Ved parkering kan det selv i gråvær bli svært varmt i bilen
* Spesielt større hunder har ofte for lite plass på grunn av mye bagasje.

Man kan også velge å ta toget. Her skal man følge de respektive togselskapenes politikk i de enkelte landene. Det er en del land, hvor det ikke er tillatt å ta med dyr i togene, slik at man bør kontakte jernbaneselskapet god tid innen avreise. Ved lengre distanser typisk utenfor Europa velger de fleste å ta flyet. Her skal man kontakte flyselskapet i god tid, da det kan er stor forskjell i politikken deres for dyretransport. De generelle reglene er at mindre dyr kan er i kabinen, mens større dyr skal er i spesielle transportkasser i lasterommet.

Hvordan skal jeg forholde meg som dyreeier?
Det beste, som du kan gjøre, er å kontakte dyreklinikken din i god tid innen avreise. Gjerne 6 måneder før avreise. Kommer du like etter nyttår, og skal til Sverige i påsken, så er det for sent. Kjenner du reiseruten din på forhånd, så kan man på dyreklinikken legge en plan for vaksinasjoner, merking, blodprøver, ormekur og mye annet.

Du skal kontakte dyreklinikken din hvis …

* Du planlegger en reise med din hund eller katt.
* Du vil ha trygghet omkring hele papirsiden av reisen. Dyreklinikken din kjenner til de nødvendige attestene.
* Du skal ha dyret din vaksinert mot rabies eller andre sykdommer.
* Du skal ha dyret chipmerket eller øretatovert. Du skal ha tatt ut blodprøve til bestemmelse av rabiesantistoffer.
* Du skal ha laget en helseattest før utreise.
* Du skal ha rådgivning om nødvendige ormekurer, loppemidler og evt. flåttmidler.