Annonse

Det er en god grunn til at hunden kalles for menneskets beste venn, og selv om det kan betegnes som en klisjé, så er det jo helt riktig. En mer trofast skapning enn hunden skal man få lete lenge etter, og det er utvilsomt derfor det finnes så utrolig mange hundeeiere i Norge.

Å gå til anskaffelse av en hund er en viktig investering, og det er en investering som man må tenke nøye over. Vi skal i denne artikkelen kikke litt på livet som hundeeier samtidig som vi kan gi noen tips til dem som ikke har råd til å skaffe seg en hund.

Enorm variasjon – både i rase og pris
Utvalget av hunder er mildt sagt kolossalt, og i tillegg til de ufattelig mange blandingskombinasjonene som finnes der ute, finnes det også et utall rasehunder. Kort fortalt: man kan få stort sett akkurat det man har lyst til.

Vi starter med selve investeringen: Når det gjelder innkjøp av hund så må man være klar over én ting: en rasehund kan være kostbar – skikkelig kostbar. 20.000 kroner er slett ikke uvanlig, og man får også hunder som er dyrere enn dette. Det er mange ting som spiller inn på prisen, men rase, stamtavle, egenskaper og andre ting er blant faktorene som utgjør en forskjell.

Det er ikke nødvendigvis alle som har slike pengesummer stående på bankkontoen sin, og for dem kan derfor drømmen om å eie en hund ende nettopp der: som en drøm. Det finnes allikevel muligheter, deriblant at man kan søke om et lån. Nei, vi snakker ikke om å gå i banken å låne penger (de vil sannsynligvis se rart på deg), men om å bruke et forbrukslån. Så lenge beløpet ikke er så veldig høyt er slike lån noe man kan bruke til en investering som dette, all den tid man kan bruke pengene til hva man vil.

Hvis man har behov for en finansiering til en hund kan man for eksempel kontakte Lånemegleren Forbrukslån (eks. eff.rente 15,84%, 65.000, o/5 år, etabl.geb. 950, Totalt: 92.334,-.) for å se om det finnes en mulighet til dette. Der får man all den hjelpen man trenger og søknaden vil sendes inn til 14 forskjellige banker for vurdering. Drømmer du om å eie en hund kan altså dette være en mulighet. Vær klar over at rentene på slike lån er forholdsvis høye og at du derfor bør legge opp til en nedbetaling som går så raskt som mulig. 20.000 kroner er forholdsvis mye, men allikevel et overkommelig beløp å betale ned nokså raskt.

Hva bør du tenke på?
Som vi tidligere nevnte så er det å anskaffe seg en hund noe man må tenke seg nøye om før man gjør – og da tenker vi ikke kun på det økonomiske. Faktisk er det slik at det økonomiske i bunn og grunn er det som er det aller minst viktigste når man vurderer om man skal skaffe seg en firbeint venn eller ikke.

Vel: du har bestemt deg for å skaffe deg en hund, og da er det viktig at du tar stilling til hvilken type hund du vil ha. Valgene er mange og ting som kjønn, type hund, om den skal vær renraset eller blandingshund, en valp eller omplasseringshund er blant tingene du på tenkte grundig over.

Det er mange hunder som er veldig søte og fine å se på, men det betyr ikke det samme som om at de vil passe til den bruken du har sett for deg. Det er essensielt at du klarer å se forbi dette faktumet, og uansett hvordan hunden ser ut kan vi nesten garantere at du vil bli glad i den uansett!

Type hund
Hvilket liv lever du og hvilken hund passer godt til din livsførsel. En liten søt Pomeranian passer naturligvis dårlig som jaktbikkje! Det er dog også viktig at du som hundeier er i stand til å tilpasse deg hunden du får i hus. Hvis valget faller på en hund som fra naturens side har behov for mye mosjon vil dette passe dårlig med en meget avslappende livsstil hvor du som menneske beveger deg lite. Aktivitetsbehovet til hunden vil derfor være en av de viktigste vurderingene du gjør.
Noe annet som må opp til vurdering er pelsstellet. Enkelte hunderaser krever mer stell av pels enn andre raser, og derfor må du tenkte på om dette er noe du er villig til å bruke tid på eller om du heller vil ha en hund hvor pelsstellet er enklere.

Har du barn i huset er dette også et svært viktig moment. Du bør da finne en hunderase som typisk går godt over ens med barn, og det er også viktig at du jobber målrettet med at både barn og hund skal fungere godt sammen. Har man barn i huset skal de kun omgås så lenge du som voksen er tilstede og kan passe på. Husk at det er dyr og barn det er snakk om, og som vi godt vet så kan begge disse være svært uberegnelige!

Når alt dette er vurdert og du har falt ned på en rase som du mener vil passe godt til deg, må du også være klar over følgende: En bestemt type rase vil i bunn og grunn kun gi deg et hint om hvordan hunden vil bli. Akkurat som hos oss mennesker vil du hos hunder finne store forskjeller innenfor samme rase, og rasen forteller mest om hvilke egenskaper man trolig kan forvente å finne. Din håndtering av hunden er viktig, samt at miljøet som hunden lever i vil forme den.

Den viktige sosialiseringen
Det er mye arbeid forbundet med å eie en hund, og det er som sagt mange ting å tenke på. Sosialiseringen er en viktig fase i hundens liv, og når du har fått hunden i hus er det viktig at du tilbringer mye tid sammen med den. Hvis det er tenkt at hunden skal være alene hjemme på dagtid er dette noe som må trenes opp. Separasjonen mellom hunden og eier må derfor skje gradvis og varsomt.

En valp trenger å sosialiseres, og det betyr at den skal lære seg gode vaner så tidlig som mulig – og dette er vel anvendt tid! I løpet av valpens første levemåneder kan du knapt finne et vesen som har større tillit til deg og nærpersonene enn den. Sosialisering innebærer rett og slett at valpen har veldig godt av å møte nye personer, andre hunder og dyr, trafikk, forskjellige situasjoner, biler og mye mer.

Det er viktig at sosialiseringen foregår rolig og kontrollert, samt i ‘fornuftige porsjoner’. Hunden skal på ingen måte skremmes eller bli overstimulert. Husk at det er en liten kropp og et lite hode som skal ta til seg mengder på mengder med ny informasjon.

For uerfarne hundeeiere kan et hundekurs være en god idé. Da vil man få mange nyttige tips fra profesjonelle som vil guide deg til hvordan du kan trene hunden og sosialisere den på en god måte, i tillegg til at man blir kjent med andre hundeeiere. Vær nøye med valget av hundeskole ettersom disse kan variere i kvalitet. Spør bekjente hundeeiere om de har noen gode tips!

Men først: har du tiden som kreves?
Et av de viktigste spørsmålene du må stille deg selv er om du rett og slett har den tiden som kreves for å ha en hund. Hundene er veldig sosiale og det betyr at de har et sterkt behov for å tilbringe mye tid sammen med flokken sin – og flokken er de menneskene som eier den og som er i familien. Du må derfor være 100% sikker på at du faktisk har muligheten til å gi tilstrekkelig omsorg og oppmerksomhet til hunden du går til anskaffelse av.

Som vi nevnte ovenfor: en hund kan godt være alene hjemme i løpet av arbeidsdagen, men dette er noe som den må trenes opp til over en lengre periode. Kort fortalt betyr det at hunden må ha selskap, kos og oppmerksomhet av deg før du drar på jobb og når du kommer tilbake etter endt arbeidsdag. Ettermiddagen og kvelden blir derfor ekstra viktig for hunden din, og det igjen betyr at du kanskje må forsake andre ting du normalt bruker å gjøre på kveldene.

En annen ting man må tenke over er behovet for lufting. Hunden din er nødt til å luftes minimum tre ganger om dagen, og dette behovet kan du jo sammenligne med dine egne behov. I tillegg til dette må den få muligheten til å bruke kroppen og hodet skikkelig, men i hvilken grad vil være avhengig av typen hund du har. Hunder er avlet opp med tanke på forskjellige arbeidsoppgaver, og en hund som for eksempel får for lite mosjon eller aktivitet som er stimulerende kan faktisk utvikle en problematisk atferd. Atferdsproblemer kan også utvikles hvis det blir for mye av det gode og hunden ikke får den nødvendige hvilen.

Det tar tid å fostre opp en valp som skal bli en hyggelig hund som voksen, og man har derfor muligheten til å ta til seg en hund som skal omplasseres. Dette er et positivt valg på flere måter, og det innebærer faktisk at du åpner hjemmet ditt for en hund som trenger det, samt at du slipper arbeidet med å oppdra en valp. En annen fordel med dette er at man lettere kan vurdere gemyttet til en hund som er voksen, og kan dermed gjøre et bedre valg med tanke på om hunden passer inn i omgivelsene dine.

Passer det for familien med en hund?
Joda, vi har alle hørt det: ‘Mamma og pappa! Jeg vil ha en hund!’ Sånn er det bare. De aller fleste barn vil på et eller annet tidspunkt finne ut at de ønsker seg en hund, men til syvende og sist er det de voksne som har ansvaret. Faktisk er det slik i Norge at det ikke er tillatt å overlate ansvaret for et dyr til barn som er yngre enn 16 år!

Husk også på at barnas plutselige og stormende begeistring for noe fort går over, og at de i løpet av kort tid blir lei. Vær da også klar over hvem som blir nødt til å lufte hunden både om morgenen, ettermiddagen og kvelden… det er nemlig de voksne. Barn klarer kun å se de hyggelige oppgavene, som for eksempel å ligge på gulvet eller i sofaen og kose med hunden, men evner ikke å se at det er et betydelig arbeid og mange oppgaver som må gjøres når man er hundeeier. Den må luftes, den må ha omsorg og den må stimuleres. Kanskje ender det opp med at du må være hjemme med hunden mens familien forøvrig hygger seg en dag i alpinbakken.

Har du hatt en tung dag på jobben? Har du middagsansvaret? Har du mye arbeid som du har måttet ta med deg hjem? Må barna kjøres på fritidsaktiviteter? Hunden bryr seg ikke om dette, og har sine daglige og jevnlige behov. Hvis familielivet og de aktivitetene som preger det er av en slik art at hunden ikke kan være med, bør man vurdere sterkt om man faktisk har tid til å ta seg av en hund.

Ikke skremselspropaganda
Nå virker kanskje denne artikkelen i overkant negativ, og det er jo naturligvis ikke hensikten. Målet med artikkelen er å gjøre deg som leser klar over de fallgruvene som du kanskje ikke tenker over når du vurderer å gå til anskaffelse av en hund. Livet som hundeeier er fantastisk herlig, men som sagt krever det at du er 100% dedikert – hvis målet er at hunden også skal ha det bra, og det er det jo naturligvis!

Hvis du er klar over hva som venter deg og er villig til å gjøre jobben, vil det å skaffe seg en hund være det riktige valget for deg!