Tips om marsvin og kaninstell

Foring og ernæring Gnager.

Moderatorer: lille pote, TC, Zun9wa

Svar
Shan
Fersking
Fersking
Innlegg: 15
Registrert: man sep 26, 2011 11:07 am

Tips om marsvin og kaninstell

Legg inn av Shan » lør feb 18, 2012 7:19 pm

Tips om marsvin og kaninstell

Visste du at et marsvin kan bli 14 år gammelt? Eller at en kanin kan bli 15 år gammel?

Noen gode råd om marsvin og kaninstell som jeg gjerne vil dele med andre.


FRUKT OG GRØNNSAKER ER FY MAT

Marsvin og kaniner bør ikke få frukt og grønnsaker. De bør heller ikke få mer enn 2 spiseskjeer pellets per dag. Pelletsen bør inneholde minst 25 % fiber, og et eksempel på et godt pelletsfôr er fra Oxbow, som også inneholder Timotei. Dette fôret fås til både marsvin og kanin. Innekaniner trenger egentlig ikke pellets. Det heter seg at kaniner skal fôres som hest. Utekaniner har nok mer behov for pellets enn innekaniner, men de har begge behov for å få et godt og næringsrikt høy med Timotei, og helst uten alfaalfa som kan være skadelig for dem på grunn av for høyt innhold av kalsium (kan føre til nyrestein/stein i urinblæren).


VOKSENT MARSVIN FRA FØR OG MARSVINUNGE SAMMEN, FÔRING

Marsvinungen og fôring med pellets.
Jeg ble anbefalt å fôre med Oxbow pelletsfôret for voksne marsvin til dem begge siden de skal gå sammen. Det var helt fint sa dyrlegen. Siden ungen trenger næring ved vekst kan jeg gi dem omtrent fri tilgang på pellets til ungen er 5 mnd ca. Men følge med på vekten og veie ungen og se at ungen ikke blir for tynn osv. (Kunne også regne med ca 4-5 spiseskjeer til de to marsvinene per dag, men følge med på vekten på ungen så den ikke blir tynn osv).KANIN OG FÔRING MED PELLETS

Drektige kaniner, lakterende kaniner (diende/de som gir melk til unger), kaniner som vokser, og kaniner som står utendørs i vinterhalvåret, skal ha fri tilgang til pellets.

Kaniner som står utendørs i vinterhalvåret må få fri tilgang til pellets i vinterhalvåret for å greie å holde energinivået og varmen. De bør derfor sjekkes årlig for å se om tennene har vokst seg for lange på grunn av mye kraftfôr. Siden det er høyet som gjør at tennene slipes fint ned på en naturlig måte kan tennene dermed bli for lange når de spiser mye pellets, og må da slipes ned hos dyrlegen.


GODT OG NÆRINGSRIKT HØY, UTEN STØV

Marsvin og kaniner skal ha full tilgang til godt og næringsrikt høy! Det skal helst være grovt og ha en frisk, grønn farge og lukte godt. Det skal også helst ha "frøhamsene" og alle delene av høyet. Du kan gjerne variere med forskjellig høy med forskjellig smak og innhold slik at marsvinet eller kaninen får litt variasjon i smaken. Unngå høy som inneholder alfaalfa på grunn av at det inneholder for mye kalsium og at det derfor kan dannes krystaller i urinveiene og føre til nyrestein/stein i urinblæren hos marsvinet. Oxbow har et riktig og godt høy med timotei som er spesielt beregnet på marsvin og kaniner.

Høy er med på å slipe ned tennene til marsvinet og kaninen. Får det ikke nok høy kan tennene og jekslene vokse seg for lange. Dette kan føre til at marsvinet eller kaninen stadig må få slepet ned tennene i narkose hos veterinær. Noe som selvfølgelig er en påkjenning for dyret, og som kanskje kunne vært unngått med riktig fôring. Så mye og godt høy, og rent og friskt vann er livsnødvendig for et sunt og glad marsvin eller kanin.

GRØNTFÔR

Så kan en gi i små mengder følgende (skal ikke utgjøre mer enn 20 % av dagens fôr):

Løvetann (rikt på fiber)
Friskt gress (rikt på fiber)
Ruccola
Blåbærlyng
Bringebærblader
Epletregrener
Pæretregrener
Kruspersille
Bladpersille
Grønnkål
Spinat (kun i små mengder fordi det kan påvirke skjoldbruskkjertelen)
Mørkegrønne salater

SALTSTEIN OG GRENER Å GNAGE PÅ

Marsvinet eller kaninen kan godt ha en saltstein i buret, men gnagerstenger, mineralsteiner osv. er det lurt å styre unna da dette ikke er sunt for dyret.

Både marsvin og kaniner setter som regel pris på en fersk eplegren med blader på en gang i blant for å gnage på og kose seg! Det gir også litt ekstra fiber.

MARSVIN OG C-VITAMIN - VELDIG VIKTIG!

I likhet med mennesker produserer ikke marsvin vitamin-c selv, så dette må tilføres hver dag. Mitt beste råd er å legge litt C-vitaminpulver, som fås kjøpt i dyrebutikken eller hos dyrlegen, og det beste på markedet i skrivende stund skal visstnok være Lifelines Crystal C vet, på en skive agurk og dytte det litt nedi agurken så det bløtes opp på agurkskiven og gi det direkte til dyret. Det kan ta litt tid før marsvinet venner seg til den litt sure smaken, men etter kort tid vil det lære seg å nyte denne godbiten! Og her gjelder det å ikke gi opp, for en tilvenningstid for nye dyr må påregnes.

En strøken måleskje per dag er det dyrlegen anbefaler. Tilhørende måleskje får du tak i der du kjøper c-vitaminpulveret. Hvis marsvinet er sykt eller nyoperert, kan det være greit å gi to strøkne måleskjeer i en 14 dagers tid for å hjelpe til å styrke immunforsvaret til marsvinet.

Marsvinunge og inntak av C-vitamin.

C-vitaminpulveret skal gis etter vekt. Det skal være 1 måleskje pr kilo (30 mg pr kg pr dag). Det vil bli noe sånt som litt under en halv måleskje til å begynne med for en 5 uker gammel unge og så øke etter vekt til en halv måleskje osv...

MARSVINHUNNEN BØR IKKE VÆRE ELDRE ENN 1 ÅR NÅR HUN FÅR SITT FØRSTE KULL MED UNGER FOR DA KAN DET GÅ FRYKTELIG GALT!

VED AVL PÅ MARSVIN BØR HUNNEN IKKE VÆRE MER ENN 1 ÅR NÅR HUN FÅR SITT FØRSTE KULL PÅ GRUNN AV BEKKENET SOM ELLERS KAN VÆRE FOR TRANGT FOR EN NATURLIG FØDSEL.

Det ideelle, i følge mine marsvinbøker, er å sette hunnen inn i avl først når hun er 4-6 måneder. For tidlig drektighet skader dem; men de bør heller ikke være eldre enn 1 år.
Et marsvin går drektig i 66 til 72 dager.

Skill hunnen fra hannen like før forventet fødsel. Hun kan nemlig bedekkes igjen allerede 12 timer etter fødselen.

Avl på marsvin bør bare skje på friske, ubeslektede dyr, og bare når man vet at man kan finne gode hjem til ungene.

Kilder: Veiledning om hold av marsvin, Mattilsynet og Marsvin, Katrin Behrend

SYKDOM HOS MARSVIN

TENNER

Riktig og godt høy er viktig for at marsvinet skal få slepet ned tennene sine. Hvis tennene blir for lange må de slipes ned hos dyrlegen, og dette skjer i narkose. Man skal visstnok ikke klippe tennene selv, da de kan bli klippet feil og marsvinet kan få problemer med tennene. På grunn av nervens plassering i tannen kan en slik klipp også gjøre vondt for dyret.

ÅRLIG HELSEKONTROLL ANBEFALES

Det er også anbefalt at man årlig får marsvinet røntget for å se etter nyrestein, sjekke nyrer, tenner, jeksler mm. Om dyrlegen ikke synes det er nødvendig med røntgen hver gang kan det likevel være lurt med en årlig helsekontroll så dyrlegen kan kjenne og se på marsvinets tenner, mage og eggstokker osv. På denne måten kan man både forebygge og oppdage sykdom på et tidlig stadium.

PELS/HUDMIDD/ØREMIDD

Ved øremidd er det øredråper å få. I tillegg gis det da 3-4 dråper (avhengig av marsvinets vekt) Advocate i nakken. Advocate skal gis 3 ganger med 3 ukers mellomrom, og det er da særdeles viktig å rengjøre buret grundig når marsvinet er behandlet for å få bukt med midden.

Midd kan oppdages ved at det klør seg mer enn vanlig og får hårløse flekker og til slutt åpne sår, får minsket matlyst og blir apatisk. Det kan bli sittende i et hjørne og sture. En bør ikke la det gå så langt før en kontakter dyrlege! Det lønner seg å komme seg til dyrlegen for å få det sjekket så fort som mulig når en har mistanke om at noe er galt, slik at marsvinet får riktig behandling så fort som mulig.

Før besto behandlingen for pels/hudmidd i at marsvinet fikk en sprøyte i nakken med et visst antall uker imellom hver sprøyte. Noe som ikke ble satt særlig pris på av det stakkars dyret, da marsvinet opplever sprøytestikket som noe smertefullt og traumatisk. Men heldigvis, etter at Advocate dråpene kom er ikke dette lenger nødvendig.

HVORFOR KANIN OG MARSVIN IKKE BØR GÅ SAMMEN

Hovedgrunnen til dette er at kaniner kan være bærere av bakterien Bordetella bronchiseptica, dette er en bakterie som angriper de øvre og nedre luftveiene. Denne bakterien har som regel liten effekt på kaninen og som regel vises ingen symptomer, men noen kan få rennende nese. (Om man har katter og hunder burde man også holde dem unna marsvin da de også kan være bærere av denne bakterien). Denne bakterien er sykdomsfremkallende hos marsvin, og ender som oftest i en kraftig luftveisinfeksjon.

Kanin og marsvin bør også få forskjellig pellets. Oxbow har et riktig og godt pelletsfôr for både kanin og marsvin. Dessuten kan kaninen bli litt vel plagsom for marsvinet da det kan virke overbeskyttende og slikke og stelle marsvinet så det blir slitsomt for marsvinet. Men bortsett fra disse tingene kan marsvin og kaniner bli gode venner og leve fredelig sammen i samme bur.

SYKDOM HOS KANIN

TENNER

Godt og riktig høy er viktig for at kaninen skal få slepet ned tennene sine. Hvis tennene og jekslene blir for lange, kan en måtte få dem slepet ned hos dyrlegen og dette skjer i narkose. Høyet bør være av Timotei og en bør unngå høy med alfaalfa.

LIVMORKREFT

Det er ikke så uvanlig at hunnkaniner får kreft i livmoren. Heldigvis er det sjelden med spredning til andre organer, så om du velger å operere bort livmoren til kaninen din har den god sjanse til å bli helt frisk igjen.

PASTEURELLA

Pasteurella bakterien er ikke så uvanlig hos kaniner. Den kan ikke kureres, men den kan holdes godt i sjakk med antibiotikakurer. Kaninen kan leve et godt liv selv med dette, dersom den får riktig behandling hos dyrlegen. Det kan tas en prøve fra nesen for å finne ut dette. Prøven tas vanligvis i lettnarkose/gass og går som regel helt greit. Mitt beste råd er å gå til dyrlegen så snart du har mistanke om at det feiler kaninen din noe, så har du stor mulighet til at den får den hjelpen den trenger og riktig behandling i samråd med dyrlege. Pasteurellasmitten får kaninen fra andre kaniner, men det smitter ikke over på marsvin.


TIPS TIL RENGJØRING AV BUR OG DRIKKEFLASKE

Drikkeflasken bør rengjøres minst en gang i uken med såpe og flaskekost, og bruk gjerne en q-tip for å rengjøre drikkerøret skikkelig. Men pass på at ikke noe av bomullen fra q-tipen blir sittende fast i drikkerøret! Husk å skylle alt veldig godt før du fyller flasken med rent vann. Skyll og fyll på rent vann hver dag.

Buret rengjøres minst en gang i uken med såpe og vann. Flekker av urin fjernes lett ved å helle KLAR EDDIK 7% direkte på flekkene og la virke til du kjenner at du får gnidd det vekk med en børste eller kost. Skyll av med vann etterpå. Tørk buret godt.

Det anbefales å bruke trepellets som burstrø. Fjern vått og avføring hver dag, så holder buret seg rent og luktfritt lenger, og dyret holder seg friskt, tørt og rent.
(Ta gjerne kopi av denne teksten og legg det ut på din hjemmeside, på forumer, eller del kopien av teksten med andre hvis også du ønsker å hjelpe marsvin eller kaniner til å få en sunnere og bedre hverdag. Sammen kan vi være med på å forlenge livet og livskvaliteten til våre små venner).

Brukeravatar
ZakuraRabbit
Superskravler
Superskravler
Innlegg: 792
Registrert: tor sep 14, 2006 8:28 am

Re: Tips om marsvin og kaninstell

Legg inn av ZakuraRabbit » søn feb 19, 2012 10:32 am

Har du ikke postet dette flere ganger nå?
Og hvorfor skal de ikke ha grønnsaker? At de ikke skal ha for mye frukt det er jeg enig i men grøntfor er tross alt det de spiser i naturen (alt med måte selvsagt og man bør sørge for at hva du enn gir er trygt).
På skolen pleide vi å gi marsvina masse forskjellig grønt, ettersom de fikk vitamin-mangel stadig vekk og pulver i vannet hjalp ikke noe særlig. Noen marsvin liker ikke smaken på vitaminpulver i vann, men grøntfor spiser alle. (Samt en appelsinbåt i ny og ne, ikke for mye selvsagt siden den også er veldig sukkerholdig).

Jeg er også uenig i at kaniner trenger fri tilgang til pellets under diing og drektighet, vet det er en del uenighet i dette men om kaninen er av typen som spiser mye pellets og blir overvektig er det ikke sikkert den klarer fødselen. Jeg gir bare litt mer pellets under drektighet (helst siste uka), og når ungene er født gir jeg vanlig dose ganger hvor mange unger det er. (Det ble riktignok fri tilgang den gang Aroma fikk tolv) Det er jo selvsagt fortsatt viktig at de spiser høy under denne perioden også.

Jeg vil også legge til flere grunner om hvorfor marsvin og kanin ikke bør gå sammen. Kaniner spretter en god del når de er glade, og hvis det skrøpelige lille marsvinet plutselig ender på feil plass ender det med alvorlige beinbrudd. Og dette er bare om marsvinet og kaninen er venner, er de ikke det så er marsvinet trolig dødt neste gang du ser det.
Marsvin har det mye bedre med marsvin som snakker samme språk. Det ville jo blitt ensomt om din eneste venn var en ape?

Stort sett er jeg enig i det meste du skriver da:3
Bilde
Bilde

Svar